На 18 февруари отбелязваме празника Сирни заговезни – последната неделя преди настъпването на Великия пост или Неделя сиропустна. Празникът бива наричан още и Неделя на всеопрощението или Прошка.

На този ден в православните храмове се провежда литургия, на която се четат Христовите думи: „Ако не простите на човеците съгрешенията им и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви.“

На Сирни заговезни се провежда ритуалът на прошка. Така всеки човек иска опрощение от своите близки и от Бога, изричайки традиционните думи на прошката: „Прости!“ и получавайки отговор „Простено!"

Седмица след Месни заговезни, на празничната трапеза трябва да има баница със сирене, ястия приготвени с млечни продукти, празнична пита, риба, ястия приготвени без месо, халва или варени яйца.

>> 6 традиционни ястия за Сирни заговезни <<

Ритуалът хамкане

В Неделя сиропустна се извършва и друг ритуал, наречен хамкане, който е най-забавен за децата. На червен конец, който виси от тавана, бабите завързват малко парче халва, сирене или варено яйце. Всички сядат в кръг около масата и с уста се опитват да уловят завързаното на конеца.

Според друг народен обичай на Сирни заговезни трябва да се палят големи огньове, които да се прескачат. В този обичай участват предимно млади мъже, които стрелят и с огнени стрели по дворовете на тези моми, които харесват. Обичаят се прави за здраве, плодородие и изгонване на злите сили.

След Сирни заговезни започват Великденските пости.