Семейство

10 неща, вредящи на съня, които да не правите вечер

Затрудняват заспиването и предизвикват безсъние

09.05.2022г. / 20 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Огромна част от възрастните хора изпитват трудности със съня и заспиването. Безсънието е сред най-често срещаните разстройства при съвременния човек. Случва се заради куп причини, като една от главните сред тях е стресът.

Има обаче и дейности, които вършим всяка вечер в ежедневието си, които пък от своя страна пречат изключително много на добрия сън и причиняват не само безсъние, но и възпрепятстват някои важни процеси в тялото.

Кои са тези дейности?

  • Пушене

Подобно на кофеина, никотинът има тонизиращ ефект върху тялото. Той увеличава сърдечния ритъм и кръвното налягане, стимулирайки мозъчната дейност. Това предразполага към будуване вместо към отпускане и заспиване. Пушенето не трябва да се случва поне 2 часа преди лягане.

3 пози за сън при безсъние

  • Тренировки и упражнения 

Упражненията могат да имат добър ефект върху заспиването, тъй като умората си казва думата. Но след това не се учудвайте, ако започнете да се будите и да не можете да заспите. Ефектът се дължи на превъзбудената нервна система и мускулатура, които не са релаксирани след тренировката. Вземането на горещ душ допълнително предизвиква затруднения в съня.

  • Пиене на вода 

Малко количество течност е добро за тялото ви преди лягане. Но пиенето на много течности – повече от 2 чаши, предизвиква позиви за чести ставания през нощта и нарушения на съня.

  • Дрямка 

Няма нищо лошо да си подремнете, за да заредите батериите. Не трябва обаче да го правите скоро преди лягане. Ако легнете пред телевизора да си подремнете към 6-7 часа вечерта, заспиването след това ще ви е доста по-трудно. Може и да се будите няколко пъти през нощта, ако успеете да заспите преди 1 часа след полунощ.

  • Творчески дейности 

Изкуството има свойството да вълнува, а вълнението предизвиква секреция на ободряващи биохимикали в тялото. Те пречат на заспиването дълго време след като сме слушали музика, пели или занимавали с някакъв друг вид вълнуваща дейност, свързана с изкуство и креативност.

  • Използване на електронни устройства 

Препоръчително е да не се използват смартфони и таблети непосредствено преди лягане, тъй като излъчват светлина от синия спектър, която възпрепятства успокояването на нервната система и отделянето на мелатонин – хормонът на съня.

  • Прием на лекарства

Някои лекарства пречат на заспиването. Сред тях са някои видове антидепресанти, болкоуспокояващи, противовъзпалителни. Ефектът от тях може да възпрепятства добрия сън и да предизвика събуждания през нощта.

  • Нервност 

Безсъние, главоболие...? Правете секс!

Свързани статии

Стресът и напрежението се отразяват изключително много на нервната система. Силните емоции, независимо дали са положителни или отрицателни, влияят на съня.

  • Вземане на горещ душ 

Много хора погрешно мислят, че вземайки горещ душ преди лягане си помагат в заспиването и отпускането. Всъщност онова, което ни помага да заспим, е разликата в температурата. Не загрятото тяло заспива по-лесно, а изстиването му след вземането на душ. Механизмите на заспиването се задействат при охлаждане на тялото.

  • Спане с домашни любимци 

Повечето собственици на домашни любимци обичат да спят с тях. Но начинът на сън на животните е много различен от човешкия. Те спят на по-къси интервали, будят се по-често и се разхождат. Това може да навреди и на вашия сън.

Освен това, кожните частици и козината на животното може да имат отрицателен ефект върху здравето на съня ви, дори да не сте алергични към животни.

Коментирай