Семейство

7 стъпки да сближите детето с доведения родител

Уважавайте чувствата на детето

18.07.2018г. / 11 19ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Да си доведен родител в едно семейство със сигурност не е лека мисия. За да се отдадеш на дете, което не е твое, но приемаш за свое, се иска голяма доза кураж и най-вече голямо сърце. Но да искаш да си добър доведен родител не означава, че приемът от страна на децата ще бъде топъл. Няма дете, за което да е лесно да приеме раздялата на родителите си и с отворени обятия да посрещне доведения си родител. Подобен процес рядко минава плавно и гладко в семействата и затова е необходимо да се действа комплексно. И биологичният родител, както и доведеният, трябва да правят отделни стъпки с голямо постоянство, за да може процесът да мине възможно най-гладко и без сътресения и емоционални травми за когото и да било в семейството.

Има няколко важни неща, които може да направите, ако сте в подобна позиция.

Ако сте биологичен родител в такава ситуация:

Уважавайте чувствата на детето

Най-естествената реакция на детето в ситуация, когато трябва да живее с нов човек, и то в позицията на негов доведен родител, е да бъде кълбо от различни емоции. Децата минават през различни фази, сменят настроения, могат да проявяват и гневни изблици. Бъдете подготвени за тези моменти и уважавайте чувствата на детето си. Не ги пренебрегвайте, защото са деца. Тези емоции трябва да излизат от детето и е добре да го стимулирате да е открито и да споделя. Дори и нещата, които ви споделя, да не ви харесват, важното е да комуникирате и да търсите общи начини да преживеете негативните емоции.

Прекарвайте време с детето си

Един от най-добрите начини да помогнете на детето си да приеме новия човек в семейството ви е да говорите с него, но насаме, както и да прекарвате повече време заедно. Детето трябва да усеща, че вие сте негов родител и тази промяна в семейството няма да промени никога чувствата към него. Никога и за нищо на света няма да спрете да го обичате и подкрепяте, и за детето е от критично значение да усети тази сила и убеденост във вас. А най-добрият начин да я демонстрирате е да му отделяте достатъчно време, само на него.

>> 5 въпроса, които да си зададете преди да станете доведен родител >>

Използвайте семейни занимания, за да градите връзка

За да се изгради хармонична връзка между членовете на семейството трябва да се използват всякакви възможности. В това число и семейните игри, които забавляват всички. Подобни активности имат сплотяваща функция и са ефективен начин всички да прекарват време заедно.

>> ТЕСТ: Каква майка сте? <<

Общувайте, общувайте, общувайте

За да комуникирате успешно с детето не е задължително непрекъснато да търсите контакт с него или да го проверявате и разпитвате. Достатъчно е да имате време за пълноценни разговори с него, да посвещавате време само на него, така че да усети колко значимо е то и неговите преживявания. Не претупвайте разговори и когато общувате, не се занимавайте със странични дейности като например да си цъкате в телефона. Слушайте и разговаряйте истински.

Ако сте доведен родител в тази ситуация:

Обяснете ролята си

Малките деца на възраст под 5 години по-лесно приемат новите членове в семейството, но повечето деца от 5-6 години нагоре могат да изпитат сериозна трудност при приемането ви. Често децата на тази възраст изпитват страх, че новият член на семейството ще завземе мястото на биологичния родител. За да се предотврати появата на подобни страхове, е важно доведеният родител да обясни своята роля в семейството. Да успокои детето от самото начало, че няма да измести родителите му и че ще се постарае да създаде нова любяща връзка в неговия живот. Споделете му, че искате да сте част от неговия живот и ще се радвате да споделя с вас, че вие ще сте насреща за помощ, съвет и подкрепа.

>> Съвети за срещите след развод >>

Планирайте общи занимания

Това е един от сигурните начини да опознаете детето и то вас. Организирайте активности, в които да участвате заедно – дали ще е някакво семейно хоби, редене на пъзел, посещение на театър, музей, кино, разходки. Важното е да прекарвате време заедно и да ви е забавно.

>> Ставате ли за съпруга според мъжете <<

Поемете отговорност

Не забравяйте, че вие сте възрастният в тези отношения и макар това да не е вашето дете, след като ставате част от семейството му, редно е да поемете вашата отговорност. Вие сте човекът, който трябва да направи основните и най-важни стъпки към сближаването с детето. Ваша е отговорността да намерите подходящите начини това да се случи възможно най-леко.

Коментирай
Свободно време