Семейство

10 родителски стратегии за отглеждане на щастливи деца

Какъв пример трябва да даде родителят

10.07.2019г. / 16 33ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всеки родител иска най-доброто за детето си. Възпитанието е начинът да подготвим децата си за всичко, което ги очаква в бъдеще в живота. Но за да го направим по възможно най-добрия начин, трябва да имаме някои специални стратегии, които да работят в тази посока.

Кои са родителските практики и решения, които да приложите, за да отгледате и възпитате щастливи и способни да се справят в живота деца?

1. Насърчавайте играта на открито.

В модерното ежедневие на децата широко застъпени са компютърните игри. Те могат да бъдат и полезни, тъй като някои от тях развиват компютърните умения на децата и логическото мислене. Само на тях обаче не може да се разчита за формиране на личностните характеристики.

Родители, обърнете внимание и на по-голямото дете!

За тази цел най-развиващи и полезни са игрите навън с други деца. Така малчуганите усъвършенстват социалните си умения, двигателната си култура, характера си.

2. Ограничете времето пред телевизора.

В това число влиза и времето пред компютърния екран. Прекалено дългото прекарване пред телевизора и компютъра не се отразява добре на психическото състояние на детето. Според изследване от 2018 година, публикувано в списание Emotion, децата и младежите, които прекарват по-малко време пред телевизора и в интернет имат повече време за дейности в социална среда, което ги прави по-щастливи.

3. Демонстрирайте благодарност.

Благодарете на детето си за всяко малко нещо. Примерът е много важен, не само думите. Освен изискването от страна на родителя детето да изразява своята благодарност, когато това е необходимо, е важно и самият той да демонстрира това пред малчугана си.

Важно е не само от възпитателна гледна точка. Когато детето усеща благодарността на своите родители се чувства много по-щастливо.

4. Имайте високи очаквания, но не твърде високи.

Някои прекалено амбициозни родители възлагат огромни очаквания спрямо своите деца. Това прави децата стресирани, потиснати, неуверени или ги кара да залитнат в другата крайност – на стремежа да оправдаят очакванията на родителите си с цената на всичко. Това в много случаи им пречи в отношенията с другите в бъдеще.

4 отличителни черти на токсичните родители

Имайте своите очаквания към детето, но без да упражнявате твърде голям натиск. Нека то знае, че трябва да се старае да се справя с всичко по-добре, но не на всяка цена и не само защото някой друг очаква нещо от него, а защото то самото го желае.

5. Научете го на самоконтрол.

За да расте едно дете щастливо, то трябва да се научи да е в мир със себе си и да умее да се самоконтролира. Липсата на самоконтрол предизвиква напрежение, нервност и несигурност у децата.

6. Задайте правила за спазване и задължителни ангажименти вкъщи.

Дори да не харесват почистването на стаята или кухнята след хранене, децата трябва да свикнат с това задължение. Възлагането на задачи за изпълнение може да е неприятно за момента, но в дългосрочен план са фактор за постигане на хармония, подреденост и стремеж към успехи.

Коментирай
Здраве и красота