Семейство

Мълчаливи признаци, че кучето ви страда от депресия

Емоционални разстройства, които се наблюдават и при животните

14.06.2019г. / 11 18ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

 

Кучетата имат чувства и психика. Тяхното поведение и реакции неслучайно често биват оприличавани на човешките им еквиваленти. Те доказват интелекта им и умението да изпитват емоции по свой собствен начин. Ето защо подобно на хората, кучетата също могат да страдат от емоционални разстройства, като депресията. Вижте кои са признаците, че домашният ви пухкав приятел има депресия.

Преди това трябва да се подчертае, че при поява на странно поведение от страна на кучето е много важно то да бъде щателно прегледано. След като ветеринарят ви прецени, че цялостното здраве на животното е добро и няма здравословна причина за промените в настроението му, като възможна причина за това остава депресията.

Знаци, че кучето ви боледува

Не му се играе

Тъжното и депресирано куче няма желание и енергия за игри. Когато е вкъщи то гледа в една точка и не върти опашка. Когато е навън няма интерес към други кучета и седи плътно до вас. Няма желание за упражнения и гонене на играчки или пръчка.

Губи интерес към любимите му занимания

Ако кучето ви не желае да играе с любимите си играчки, с които доскоро се е занимавало, спряло е да преследва по-дребни животни, гледа ви странно, когато му хвърлите пръчка или топка, определено нещо не е наред. Загубата на интерес към любимите игри е признак на депресия.

Не си дояжда храната

Загубата на апетит е характерна за хората, страдащи от депресия. Така е и при кучетата. Когато се чувстват тъжни и потиснати, те нямат ищах към храната, дори към любимите им лакомства. Възможно е животното да започне да губи тегло.

Спи повече от обичайното

Всяко животно е различно. До голяма степен навиците в спането зависят от породата, големината на кучето, неговата физическа активност. Но ако забележите, че кучето спи повече от обикновено, а няма друг здравословен проблем, то може да има депресия.

Преживява смърт в семейството

Кучетата, както и хората, скърбят за своите близки. Както на вас може да ви отнеме известно време да се съвземете от загубата, така и кучето може да се чувства потиснато, неразбирайки къде е изчезнал любимия му човек.

Прекарва прекалено много време вкъщи

Ако напоследък се случва така, че нямате възможност да отделите достатъчно време за продължителни и енергични разходки навън, психиката на кучето ви може да пострада. Ако го забелязвате да седи до прозореца и да се взира, това е един от признаците на потиснатост и депресия.

Кои храни предизвикват падане на козината при кучетата?

Проявява внезапна агресия

Както си лежи на дивана, кучето ви започва да ръмжи и да показва зъбите си, щом го докоснете. Това нетипично поведение може да подсказва потиснатост, която животното не може да изрази по друг начин. Хората, страдащи от депресия, също често се изолират от близките си и не желаят да общуват с тях. Това кучешко поведение е еквивалент на човешкото.

Често сменяте местата за живеене

Смяната на местожителството не се отразява никак добре на животните. Те страдат, докато опознаят новото място и свикнат с него. Това предизвиква безпокойство и тревога у тях.

Постоянно ближе козината си

Животните невинаги се ближат само за да се почистят. Понякога това е своеобразен начин да успокоят тревожността си и да се почувстват по-добре.

Коментирай
Здраве и красота