Всички помним летните ваканции като деца, които прекарвахме най-често на село при баба и дядо. И сигурно мнозина от нас определят именно тези ваканции за най-безгрижните и прекрасни мигове от своето детство. Игрите от сутрин до вечер навън, близостта с природата, свободата и липсата на ограниченията, които има в градската среда, всичко това ни носи приятни спомени за детските години. Ако имате някакви колебания дали да изпратите детето да прекара част от ваканцията при баба и дядо на село, набързо ги прекратете и го пращайте. Ето 6 причини да го го направите:

Сближаване

Емоционалната връзка, която се изгражда между внучето и неговите баба и дядо, е от съществено значение за развитието на детето. Макар и на нас, родителите, да ни се иска да сме единствени в живота на децата, отношенията им с другите роднини като баба, дядо, леля, чичо, също имат отражение върху развитието на детето, обогатяване на емоционалния му свят. Близостта, която внуците имат с баба и дядо е незаменима радост, както за децата, така и за възрастните ни родители. Ако имате възможност да изпратите детето да прекара част от лятната ваканция при вашите родители, направете го и не се колебайте.

>> 4 основни модела на възпитание <<

Споделяне

Много често децата се притесняват да споделят с родителите си ситуации и случки, поради страх или притеснение, че ще бъдат порицани. Но в уюта на бабината компания, децата много често се чувстват по-спокойни и предразположени (пък и баба не се кара толкова), и понякога споделят много повече именно на баба и дядо. А така тези откровения могат да стигнат и до вас, без да издавате родителите си, разбира се, но може да използвате знанието, до което те са достигнали и да разберете нови неща от света на детето.

>> Как музикалните уроци развиват децата <<

Финансова изгода

Е, няма да се лъжем, но няколко седмици, прекарани при баба и дядо ще се отразят и на вашето финансово състояние. Ще имате възможност да отдъхнете малко и да помислите за удоволствия, които да си доставите с половинката.

>> Забавни начини децата да учат чужд език <<

Допълнителни занимания

В забързаното ежедневие все по-рядко ни остава време да се занимаваме пълноценно с децата. Отделяме им вечер по час-два, но те са съвсем недостатъчни за комуникация. При баба и дядо пък децата ще имат възможност много повече да общуват с тях, а те от своя страна, ще им обърнат внимание и ще могат да се посветят на тях. От вас се иска да изготвите списък с активности и занимания, които да помогнат за развитието на детето, а и да не забравя наученото през учебната година. Можете да възложите на бабата и дядото да следят детето да чете, да решава задачи, да учи нови думи по чужд език за определено време през деня. Така ще сте сигурни, че детето е имало време да се подготви, а в останалите свободни часове да играе на воля. 

Научават повече за вас

Разговорите с баба и дядо могат да бъдат много интересни, особено, когато темата сте вие. Именно чрез баба и дядо децата могат да разберат повече за своите родители, за това какви сте били вие като деца, пакостите, които сте правили и постиженията, с които сте радвали вашите родители. 

>> Как да възпитате у детето си бъдещ предприемач <<

Намаляват се симптомите на депресия

Близката връзка между внуците и бабите може дори да повлияе положително на симптоми на депресия. Според направено изследване, по-близките отношения се свързват именно с намаляване на тези депресивни състояния и мрачни настроения. Участниците в изследването са посочили, че при контакта си с внуците са усетили, че могат да им бъдат подкрепа, разбират ги по-добре именно, защото присъстват в живота им и виждат през какво преминават децата. 

>> 10 родителски стратегии за отглеждане на щастливи деца <<

Редовната консумация на магданоз помага за намаляване на локалните възпаления в тъканите на цялото тяло.

Прочети още на: https://www.az-jenata.bg/a/5-zdrave-i-krasota/47313-fantastichni-polzi-za-zdraveto-ot-magdanoza-/