Семейство

5 неща, които учителите държат родителите да знаят

Важни моменти в отношенията между децата, родителите и учителите

11.09.2019г. / 10 35ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Броени дни преди 15-и септември мнозина от родителите, които имат ученици у дома, се вълнуват и същевременно притесняват от началото на новата учебна година. Съвсем естествено е да изпитват нервност и притеснение как ще се развива детето им през следващите месеци, дали ще учи отговорно, дали ще има проблеми в училище, ще създаде ли нови приятелства, ще спазва ли правилата и дисциплината в клас. За информация относно поведението и развитието на детето ни редно е да се обръщаме към неговите учители, но в динамичната среда и забързания ритъм на ежедневието сякаш невинаги успяваме да си кажем всичко с тях. Има няколко неща, които учителите биха искали родителите да знаят и да спазват, а не само да изискват от децата. Да вдъхновяват и чрез личния си пример, а не да очакват, че детето ще научи всичко в училище. Ето някои от тези неща.

Нормално е да правят грешки в домашните работи.

Много родители прекаляват с изискванията си към децата да не допускат грешки в домашните си и стриктно ги поправят. Но според голяма част от учителите това е грешна практика. Не е фатално детето да допусне грешка, но може да е проблем за развитието му, ако родителят го поправя, вместо учителя. Родителите следва да помагат в учебния процес, да се занимават с децата, но корекцията на грешките трябва да бъде отговорност на учителя. За учителите именно грешките, които децата правят, им помагат да разберат на какво да наблегнат в учебния процес и в кои области трябва да се упражняват повече. Ако вършите домашната работа на детето вместо него, не му помагате да изгради самочувствие и да се чувства по-уверено, а напротив - детето може да израсне неуверено и несигурно във възможностите си, очакващо друг да върши неговите задачи.

>> 6 начина да помогнете на детето да се справи с училищния стрес <<

Детето ви може да живее двойнствен живот.

Това, което родителите трябва добре да знаят е, че поведението на техните деца у дома, в семейната среда и в зоната на комфорт се различава от държанието им в училище. Това не означава задължително, че детето се държи агресивно или има проблеми, но невинаги дете, което у дома е самоуверено и спокойно, в училищната среда се държи по същия начин, и обратно. Затова е важно да държите връзка с учителите и с родителите на децата, с които вашето дете общува. Благодарение на тези контакти ще можете да си изградите реална представа какво е поведението на детето ви в училище и дали е необходимо да вземете някакви мерки за корекция или пък стимулиране на самочувствието. 

>> Как да отгледаме независими деца <<

Децата трябва да четат. 

Да, в последните години темата с детското четене непрекъснато се дискутира в различни формати и обществени обсъждания. И това е така, защото днешните деца изпитват сериозни затруднения, както и липса на желание да четат. Колкото и трудно да е обаче родителите трябва да намерят начини да вдъхновят и поощрят децата да четат, поне по 30 минути на ден. Това, което може да ви помогне в тази нелека мисия е да ги поощрите да четат всичко, дори и литература, която не е толкова по вкуса ви - комикси, фентъзи романи например, важното е детето да прояви желание и интерес към дадено четиво. 

>> 3 стъпки за повишаване на креативността при децата <<

Трябва да сте по-стриктни относно употребата на телефони и таблети.

Знаем, че съвременните деца са родени във време на високи технологии и устройства, че основно прекарват времето си пред екрана и обожават игрите, чатовете, сърфирането в мрежата. Но отговорността на родителите е да бъдат по-стриктни и да ограничат употребата на телефони и таблети, за да може детето да почива, да играе повече навън, да чете, да се насочи към творчески занимания. Много често учителите се оплакват, че децата идват на училище изморени вследствие на прекалено много игри в мрежата, чатене или други онлайн занимания. Важно е родителите да осъществяват контрол над тези занимания на децата си и да ограничат времето, което те прекарват пред екрана. То може да ги изтощи физически и психически, което да се отрази на учебния процес. 

>> Какво е емоционална дисрегулация при децата и как да се справим с нея <<

Учителите не са съвършени.

Може би едно от най-важните неща, чието знание и разбиране ще улесни комуникацията между родители и учители е да осъзнаем, че преподавателите не са перфектни. Те са хора, имат лични проблеми, уморяват се, имат емоции и е възможно да допуснат грешки. От съществено значение е родителите да проявяват търпение и разбиране, да се поставят и в обувките на учителите, за да разберат, че тяхната задача не е никак лека, а е безкрайно отговорна. Няма да навреди да показвате разбиране, да ги окуражавате и да им благодарите от време на време. Това само ще помогне за укрепване на взаимоотношенията ви и по-доброто разбирателство. 

>> Видовете насилие в училище и как да ги разпознаваме <<

Коментирай