Семейство

Броят на случаите на домашно насилие в България расте

„Жените се обръщат към неправителствения сектор, а не към полицията или съда“, коментира инспектор Пенка Стоянова от Главна дирекция „Национална полиция“

25.11.2019г. / 11 03ч.
Мария Дуковска
Броят на случаите на домашно насилие в България расте

На 25 ноември отбелязваме Световния ден против насилието над жени, а тъжната статистика в България показва, че всяка трета жена се оплаква от домашен тормоз. След серия от тежки инциденти, някои от които завършиха със смърт, парламентът прие промени, с които завиши наказанията за физически и психически тормоз в условията на семейна среда.

„Броят на случаите на домашно насилие расте. Това показва, че има върху какво да работим“, коментира инспектор Пенка Стоянова от Главна дирекция „Национална полиция“ в студиото на „България сутрин“.

Според нея засилената работа от страна на неправителствения сектор, който води разяснителни кампании, дава кураж на жените и те се решават да подадат сигнали за домашен тормоз.

„Жените се обръщат към неправителствения сектор, а не към полицията или съда“, допълни тя, като отправи призив тези сигнали да се подават на спешния телефон 112.

И разкри част от статистиката за броя на издадените заповеди. По нейни думи за миналата година са издадени 2953, а до този момент те са около 2300, но се очаква да се повиши броят им до края на годината.

5 начални признака на насилие и тормоз във връзката

„За нас приоритет е да говорим с пострадалата и да разберем какви са нейните намерения и желания, с какво можем да ѝ бъдем полезни. На следващо място предприемаме всичко необходимо, за да установим контакт с извършителя“, каза Стоянова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Инспекторът настоя, че всеки опит за контакт след издаване на ограничителна заповед трябва да бъде сигнализиран, а сигнали могат да се подават не само от жертвите, но и от техните близки и дори съседи.

„Трябват промени. Министерството на правосъдието е предприело тази стъпка. Работим за промяна на законодателството. Очакваме напролет да има нови изменения в тази област“, посочи Стоянова.

Психолог Жени Тончева: Няма случай някой да е посегнал един път и да не посегне отново

Вижте целия разговор във видеото.

Коментирай