Семейство

Защо се нуждаем от физическо докосване всеки ден

Свързваме се с други хора

20.01.2020г. / 07 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кого докоснахте за последен път и кога? А вас? Докосваме някого или ние биваме докосвани почти всеки ден. Правим го толкова естествено, че понякога сякаш не го забелязваме. Оказва се, че се нуждаем всекидневно от този акт. Защо?

Това е част от комуникацията

Човекът е социално същество, а докосването е съвсем естествена част от комуникацията. Когато докосваме или ни докосват, това носи определено значение. Допирът е взаимна връзка. Използваме го, когато се шегуваме, показваме обич, искаме да покажем симпатии, когато демонстрираме своята подкрепа.

5 признака, че сте открили енергийната си половинка

Свързваме се с други хора

Ние предаваме своите усещания, често използвайки докосване. Когато сме на среща с някого, когото харесваме, който също не е безразличен към нас, ние очакваме той да ни докосне. По ръката, рамото, бузата... Липсата на докосване веднага ни кара да се усъмним дали чувствата ни са споделени. От друга страна, докосването е признак, че сме харесвани. Учени смятат, че краткото докосване от друг човек може да предизвика силни емоционални преживявания. От успокояващото преживяване да бъдем докоснати от любимия ни човек, до изживяването на безпокойството, когато ни докосне непознат. Докосването е много личен и интимен акт, с който се свързваме с другите.

11 мисли на Хули Леонис за емоциите и любовта

Докосваме, когато искаме да получим нещо определено

Направете си един експеримент. Хапва ви се шоколад, но нямате. Не сте сигурни дали партньорът ви ще отиде до магазина, за да удовлетвори желанието ви. Докоснете го леко с молба да ви купи шоколад. Помните ли онази сцена от „Сексът и градът“, в която Шарлът докосна ръката на Трей, препоръчвайки му да си поръча друг вид салата? И той последва съвета ѝ.

Свързани статии

Приемаме и предаваме положителна енергия

Докосвайки ние приемаме и предаваме определен вид енергия. Когато този акт се случва с приятни хора, в моменти на радост, ние обменяме позитивна енергия. Докосването ни помага да усетим нечия любов.

За намеренията, реалните действия и щастието ни

Има терапевтичен ефект

Терапевтичното докосване се използва от векове с акупресура, масаж и други. Тези видове сензорни терапии се фокусират върху изцелението на телата ни, но терапевтичното докосване може да се използва и за изцеление на ума ни.Ето защо, когато се поглезим с масаж, ние успяваме да се разтоварим от физическия и емоционален стрес.

Коментирай