Семейство

10 парка в София вече са отворени за семейства с деца

Вижте кои са те

27.04.2020г. / 10 47ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

От днес няколко големи парка в София се отварят за родители с малки деца, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Столична община отваря парковете, но с няколко условия.

Едно от тях е родители с малки деца да посещават парковете между 9:30 часа и 18:30 часа. Според официалната заповед на здравния министър парковете ще могат да се посещават само от деца до 12 години, задължително с родители или преки членове на семейството, но не с повече от двама възрастни наведнъж.

Собствениците на кучета също ще могат да разходят домашните си любимци, но в часовете преди 9:30 сутринта и след 18:30 вечерта.

За да може да се посетят парковете обаче ще трябва да се спазват и няколко правила:

  • носенето на маски ще е задължително;
  • спазването на дистанция от 2,5 метра спрямо други семейства и деца;
  • влизане и излизане от парка единствено през отворените и обозначени за целта пунктове;
  • използване на обозначените маршрути за разходка;
  • забрана за употребата на алкохол;
  • забрана за пикници, сядане на пейки и тревни площи, използването на люлки, катерушки и други детски съоръжения.

Столична община е ангажирала 80 свои служители да следят дали се спазват изискванията за посещение в парковете. Още 120 представители на реда, в това число конни и велопатрули, също ще наблюдават движението в тях.

В София десет парка ще отворят за родители с деца, каза кметът Йорданка Фандъкова. Става дума за парковете Борисова градина, Борисова градина – лесопарк, Южен парк, парка на НДК, парк „Гео Милев“, Западен парк, Северен парк, парк „Заимов“, парк „Студентски“, парк „Дружба“.

Коментирай