Семейство

5 знака, че сте отгледани от нарцистични родители

Как нарцистичните родители вредят дългосрочно на децата си

06.09.2020г. / 07 23ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

„Характерът е следата от връзката.“ - Кристофър Болас, психоаналитик

Според специалиста, ние се развиваме, събирайки частици от взаимоотношенията около нас и ги фиксираме несъзнателно към нашия темперамент. Връзката с родителите е първата, която изграждаме, но която ни белязва за цял живот, понякога отрицателно, ако сме отгледани от нарцистични родители.  Дали вие сте, вижте в следващите редове. 

Често чувствате вина

Нарцистичните родители, обикновено са „емоционално глухи“, фокусирани върху собствените си проблеми, емоции, за да чуят тези на децата си. Някои деца са по-чувствителни и се нуждаят от повече внимание, любов, но тъй като не ги получават, те често подхранват надеждата, като жертват самочувствието си. Започват да мислят, че проблемът е в тях, че не слушат достатъчно и затова родителите им често ги критикуват, карат им се. За жалост, това усещане продължава и във вече порасналото дете, което винаги се съмнява, дали е достойно да получи обич и уважение в работата, любовни връзки. 

Привличате емоционално недостъпни партньори? Причината е във вашето детство

Срещате нарцисизъм в другите си отношения

Един от признаците на нарцистичния родител е неговата избухливост, често с цел манипулация, думи, които карат детето да се чувства зле от това, че иска нещо, че иска да изрази мнение, да сподели емоции, особено в конфликтни ситуации. Тогава детето отново се чувства виновно и на един по-късен етап от живота си, като възрастен индивид е склонно да създава връзки с нарцистични партньори, да се събира с нарцистични приятели. 

4 златни правила за връзките от специалисти

Изпитвате несигурност във взаимоотношенията си

Пренебрегването, малтретирането или емоционалното отсъствие на нарцистичните родители, ни прави несигурни във взаимоотношенията ни от всякакво естество. Единият тип несигурност е трудност да създадем сериозна връзка, за да не сме зависими от никого, да не се привързваме към половинка, а другият е преследването на любовта, но на подсъзнателно ниво ние търсим връзката с родителите си, за която толкова сме копнеели. 

Свързани статии

Премълчаване на нуждите

Нарцистичните родители карат децата си да се чувстват виновни, че искат внимание, обич или разни други неща. На по-късен етап от живота си, тези пораснали деца, смятат, че да поискат помощ от приятел, колега, любим човек, не е редно, че са в тежест, че трябва сами да се справят с трудностите. Рядко си позволяват да искат нещо от половинките си, без значение дали е материално или емоционално. 

Как да преодолеем трудните моменти във връзката

Ставате също толкова нарцистични като вашите родители 

Колкото по-агресивно е едно дете по природа, толкова по-вероятно е един ден да бъде нарцистичен родител. Тези деца винаги привличат вниманието към себе си – те са шумни, казват, че са най-красиви, по-умни, засягат връстниците си за външен вид, материално състояние, постижения в училище. 

Снимка: istock

Коментирай