Семейство

По-различният 15 септември

Проектът School is Cool представя мнения на родители на ученици за новата учебна година и предизвикателствата, свързани с нея

11.09.2020г. / 14 37ч.
Мария Дуковска
Емилия Иванова. Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Емилия Иванова. Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Az-jenata.bg стартира проекта School is Cool, посветен на новата учебна година и предизвикателствата, свързани с образованието днес и интензивното използване на технологиите.

2020-а година подложи всички ни на изпитание, промени ежедневието и на малки, и на големи, а в образователната сфера се наложи за съвсем кратко време да се премине към дистанционно онлайн обучение. Именно това предизвикателство провокира нашия екип да потърси мнението на една от най-ангажираните страни в процеса - родителите.

В поредица от няколко интервюта ще ви срещнем с родители на ученици на различна възраст и посещаващи най-разнообразни училища, за да разберем как се подготвят те за новата учебна година, какви са техните страхове и надежди, и как с помощта на технологиите бихме могли по-лесно да преодолеем препятствията, които ни очакват. 

Днешната ни среща е със специалиста по дигитален маркетинг Емилия Иванова. Тя е родител на три деца, като през новата учебна година двама от тях ще са ученици.

С Емилия разговаряме за предизвикателството, наречено дистанционно обучение и какви са очакванията ѝ за предстоящия 15 септември.

Представи се с няколко думи.

Казвам се Емилия Иванова. Със съпруга ми Антон имаме 3 деца. Ермина е на 11 години, Кубрат на 15-ти септември става на 7 години, а Вокил е на 4 години. Много е забавно.

Изминалата учебна година подложи учители, ученици и родители на големи предизвикателства заради дистанционното обучение. Как премина тази форма на обучение в твоето семейство по време на извънредното положение? С какви трудности се сблъскахте?

Успокояваше ме мисълта, че дистанционното обучение ще бъде за кратко и ще дойде лятото. Притесняваха ме матурите след 4-ти клас. Бях свикнала само да помагам след училище и то с нещо малко, което не е било много ясно на детето, а сега разбрах колко трудно е родителят да бъде и основен учител, и учител от занималня, и по чужд език, и по физическо възпитание... едновременно.

Какво ти направи най-силно впечатление в този период и според теб какво трябва да се промени или подобри в образователната система?

Чух, че има семейства с примерно две деца в училище и майката работи от вкъщи. И трябва да имат устройства и достъп до интернет, а не всички семейства имат по 3 налични лаптопа. А с мобилен телефон по цял ден е трудно за очите.

При децата до 4 клас беше добре. С една госпожа и с една платформа. Но при наши познати с по- големи деца от 5 клас нагоре всеки учител влизаше през различна платформа. И децата през 40 минути трябваше да влизат на различно място, с различен достъп, което е доста сложно.
 
По какъв начин се организира дистанционното обучение в училището на вашето дете/деца (кои са училищата), имаше ли иновативни решения, които ви улесниха в процеса и бихте препоръчали?

И децата, и учителите от IV-то ОУ "Проф. Джон Атанасов“ много бързо се адаптираха към новата обстановка. Самите деца и преподавател имаха обща viber група, която веднага приспособиха за обучение в извънредното положение. Там се пускаха заданията, а отговорите се изпращаха на лично съобщение.
 
Ако през годината отново се наложи да се премине към онлайн обучение, имаш ли резервен план, как ще организираш учебния процес?

Ще бъде трудно, защото тази година две от трите ми деца ще са ученици. Кубрат ще бъде 1-ви клас, Ермина 5-ти клас. Подредили сме си приоритетите и ако се налага ще учим усилено вкъщи.

Как се случва подготовката ви за новата учебна година, която заради ситуацията с COVID-19, за всички ни се очертава да е по-различна?  Едното ти дете ще е в първи клас тази година. Как се подготвяш за това голямо събитие в живота на семейството ти и най-вече на детето?

Има момчета, които са прилежни. Той е един от тях. При подготовката за първи клас го оставих сам да избира материали, тетрадки и пособия. Каквото му харесва. Подготви си много практично раницата, подреди изрядно бюрото. Очаквам да бъде стриктен.

Каква е подготовката в училището (училищата) на децата ти за учебната година, какви са впечатленията ти?

В нашето училище директорът е приел една единна платформа като shkolo и там за всички да се случва всичко, ако има извънредна обстановка. От "работа в клас", домашни, оценки, съобщения, допълнителни занимания и други. Това ще улесни и деца, и преподаватели и родители.
 
Как оценяваш приноса на новите технологии в образованието? Кои са любимите ви технологии, които предпочитате и как те помагат в развитието на децата ти?

Спестяват време. Дори един онлайн курс по език спестява време за ходене до мястото, пари за транспорт и др. Въпросът е в това детето да го приема и като забавление, но и като нещо сериозно.
 
Колко важен е спортът от живота на децата ти? Насърчаваш ли ги да спортуват, имат ли предпочитан спорт?

В нашето семейство спортът е много важен. Дори човек да не стане спортист, трябва да има култура за физическа активност.

И тримата имат различен любим спорт. Ермина тренира карате и кикбокс, Кубрат иска да стане футболен вратар, Вокил иска да бъде боксьор и прави челни стойки.
 
Ползват ли децата ти дигитални образователни платформи и какво е мнението ти за тях?

По време на извънредното положение ползваха разни платформи, които бяха пуснати временно безплатно. Доста интересно поднасят материала, но ако не са безплатни, не всеки може да отделя такава сума.
 
Какво е отношението ти към игрите онлайн - ограничаваш ли ги или поощряваш децата да се занимават с тях?

Стараем се да играят умерено. Очен лекар ни даде съвет по 1 час на ден максимум. Иначе мозъкът се натоварва.
 
Как осигуряваш среда за безопасен интернет на децата си? Имате ли правила и ограничения, чрез които да се опиташ да предпазиш децата от опасности във виртуалния свят?

Всичко става с говорене с детето. Ако детето ти е приятел, ще знаеш къде влиза, какво гледа, какви са приятелите му. Винаги трябва да имаш едно наум.
 
Какво е любимото ви семейно занимание в свободното ви време? Имате ли хоби, което да практикувате с децата?

Разходки сред природата и игри с приятели до късно.
 
Твоето пожелание към родителите и учениците през новата учебна година?
 
Децата имат нужда да са в своето обкръжение – сред други деца на тяхната възраст. Пожелавам здраве, присъствие в клас/ детска градина на всички и много успехи.

Коментирай