Семейство

5 знака, че семейството ви е токсично

Трудно се справяте с провала

31.03.2021г. / 08 55ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Често усещане за тревога, чувство, че сякаш сте още малко дете и не можете да се справите с поредното предизвикателство на живота… Това са само част от белезите, че сте израсли в токсично семейство. Без значение от кого сте отгледани, тези роднини са били ваше семейство в определен период от време, може дори все още. Токсичната среда предава на нейните членове всички негативни на личността на индивида, който я създава. Дали вие сте част от такава, вижте в следващите редове.

Наличие на манипулация

Един от сигурните признаци, че се намирате в токсично семейство е манипулацията. Един или повече членове прилагат този похват, за да контролират останалите. Обикновено манипулаторът вменява чувство за вина, кара ви да се съмнявате или да се срамувате за решения, които са правилни, кара ви да се съмнявате във вашите положителни качества, припомня стари случки, тежки събития, за да ви сломи. Разиграва драматични сцени, в които показва колко много страда.

Знаци, че вашето вътрешно дете страда

Изпитвате затруднения с доверието към другите

Когато човек е отгледан в потискаща среда, от манипулатори, всичко това няма как да не остави следа върху него и взаимодействията му с другите хора. Ако налице са били физически и емоционален тормоз, пренебрежение, много по-вероятно е да сме мнителни към хората около нас, да създаваме трудно трайни приятелства и любовни връзки. Поставяме под съмнение чуждите думи и действия. Очакваме другите да не ни дарят с любов и грижа, да ни лъжат, да ни разочароват, да не вярват в нас.

10 цитата, които всеки има нужда да чуе за кураж и сила

Трудно се справяте с провала

Още един признак, че сте израснали в токсична среда е усещането, че не сте достатъчно добри в нищо. Може би защото към вас е имало твърде много изисквания, били те сравнявани с други деца, не сте отговаряли на очакванията им, продължават да ви сравняват с други хора. Всичко това може да се отрази на самочувствието ви и когато допуснете малка грешка или преминавате през неуспехи, да ви бъде трудно да се справите с тази ситуация.

Притча за щастието

Твърде критични сте към себе си

Ниското самочувствие, създадено в резултат на токсични родители, „възпитава“ усещането, че детето не е особено умно, че не заслужава да получава най-доброто, че няма да постигне нищо в живота си.

Свързани статии

На един по-късен етап, вече като пораснал индивид, такава личност продължава да се съмнява в себе си. А когато нашето вътрешно дете страда, това се проявява по много начини в поведението ни.

Задържате собствените си емоции или се срамувате от тях

Токсичното семейство забранява на децата да изразяват своите емоции. Те винаги са обвинявани, че са разглезени, че са допринесли за създалата се критична и конфликтна ситуация. Самите деца се страхуват да покажат емоции, за да не стане положението още по-критично. На един по-късен етап от живота си, тези пораснали деца задържат в себе си своите преживявания, трудно ги изразяват, трудно им е да се определят кои са и какво искат от живота си.

По материали от brightside.me

Коментирай