Семейство

5 идеи как да имаме „умен“ дом

Колко е важно да пазаруваме разумно и да харчим парите си ефективно

29.06.2021г. / 08 03ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Може и все още да не го осъзнаваме напълно, но смарт технологиите са част от живота ни, без която ежедневието ни постепенно става немислимо. Технологиите ни позволяват да улесним някои от най-досадните и отнемащи време дейности, превръщайки ги в приятен момент от деня ни. Това, което е от най-съществено значение, когато говорим за технологии е как ги използваме и дали умеем да пазаруваме разумно, така че средствата, които харчим за нашия умен дом, да са ефективно изразходени.

Какво значи това?

Да не купуваме, само защото даден продукт или технология е модерна, а да избираме с критерии и в посока, че покупката ще внесе повече комфорт в ежедневието, повече стил и красота, но най-вече, ще ни помогне да спестим от ресурса, който няма цена – времето.

Когато говорим за умен дом и как можем да превърнем нашия в такъв, е добре да знаем какво всъщност представлява т. нар. „умен“ дом. Всяко едно устройство и технология, които ни помагат да улесним ежедневието в дома ни, да оптимизираме досадните домакински задължения, прехвърляйки тежестта именно върху технологиите, и да правим всичко това от дистанция – това е смарт жилище.

Но за да не хвърляме парите си на вятъра, а да бъдат изразходени смислено и ефективно, ще ви представим няколко идеи за „умен“ дом:

Диелектрични огледала


Това иновативно предложение съчетава стил, практичност и смарт технология едновременно. Диелектричните огледала могат да функционират по различни начини, в зависимост от вашето желание.

Освен като традиционно огледало, то би могло да маскира зад себе си телевизор или друг вид дисплей. По този начин можете да скриете монитора, когато не искате да го използвате и същевременно да имате стилно решение под формата на диелектрично огледало с класическа визия.

Този тип огледала са чудесен вариант за спални помещения и бани, в които не искате да разваляте интериора с монтаж на голям телевизор. За да не ви дразни присъствието му непрекъснато, можете да го прикриете именно с такова иновативно огледало.

Сензори, които улавят дим, изтичане на вода, влага

Случва се в забързаното ежедневие да пропуснем някои процеси в дома ни, които обаче могат да имат опасни последици. Такива например са изтичането на вода, нивата на влага в дома, промени в температурата, появата на дим. Благодарение на технологиите съществуват различни системи, чиято цел е точно това – да предпази дома и имуществото ни от разрушения.

Как работят?

Този тип системи използват съществуващата електрическа система в дома ни, като се разполагат сензори на ключови места, които да следят за промени в температурата и влажността. Когато бъдат засечени подобни промени като изтичане на вода например, ние ще получим известие за точното място, и то директно на нашия смарт телефон.

Подобен тип системи защитават и от един от най-големите страхове на почти всеки човек – пожарът. Колко пъти ви се е случвало да излизате от вкъщи и да се колебаете дали сте изключили всички уреди у дома, дали не сте забравили някоя включена ютия или пък печка?

Голяма част от системите за дим вече са снабдени с технология, която да ни известява, ако се включи алармата за дим. Тези системи следят не само за поява на дим, но и проследяват качеството на въздуха у дома.

Смарт система за наблюдение на качеството на въздуха и пречиствател


Ако все още не сте оборудвали дома си с уред за пречистване на въздуха, побързайте, защото е устройство, което бди над здравето на цялото ви семейство. Пречиствателят за въздух, както и сензорите за вредни газове във въздуха ни дават възможност да предпазим не само нашето лично здраве, но и това на близките ни.

Умните системи за наблюдение на чистотата на въздуха ни известяват винаги, когато има промяна в неговото качество у дома. Повечето смарт сензори измерват основните замърсители на въздуха като радон – естествен радиоактивен газ, който присъства в природата и може да е рисков за здравето, ако концентрацията му в стаята е висока. Освен този вид газ, сензорите измерват температурата на въздуха, влажност, нивата на въглероден диоксид и други.

Музикална смарт система

„Музиката заглушава тъгата“ – Уилям Шекспир

Музиката прави всичко да изглежда по-лесно, по-приятно. Тя е тази, която ни дава радост, създава настроение и любимите мелодии могат с лекота да неутрализират негативните емоции, когато ни завладее тъга или меланхолия.

А какво ще кажете за елегантна аудиосистема, която ви дава възможност да инсталирате тонколони във всички стаи на дома си и да можете да пускате любимата си музика, без да се ограничавате само до определени помещения.

Чрез „умна“ аудиосистема бихте могли да слушате любимите си песни или подкасти във всяка една стая с перфектен звук, благодарение на смарт технологиите, както и да управлявате системата от разстояние.

Тракери за пълноценен сън


Има утрини, в които се будите свежи, отпочинали, в страхотна форма и добро настроение. Но има и сутрини, в които не се чувствате никак добре, не сте се наспали, изморени сте и не можете да си обясните защо се получава тази странна разлика. Невинаги имаме яснота по този казус и се лутаме в размисли и хипотези на какво би могло да се дължи. Тук на помощ идват технологиите. Тракер, който следи колко пълноценно спите през нощта би могъл да ви помогне в тази мисия.

Тази умна система следи за навиците ви по време на сън, както и за различните цикли на съня, проследявайки колко пълноценно и качествено спим през нощта. Когато разполагаме с тази обобщена информация, бихме могли да направим промени в навиците и ритуалите за сън и да ги оптимизираме така, че да спим наистина пълноценно.

Как работи този смарт тракер? Чрез сензори, които засичат различни физически знаци на тялото като сърдечен ритъм и движения. Можете да намерите различни по вид устройства, като някои се разполагат под матрака, други се поставят върху дрехите на спящия човек, а има апарати, които проследяват и събират информация, разположени до леглото.

Каквото и умно устройство да изберете, със сигурност ще ви помогне да разберете повече за съня си и как да го направите по-качествен, за да се будите всяка сутрин бодри и отпочинали.

Ако искате да се радвате на комфорта да имате „умен“ дом, но без да нарушавате месечния си бюджет, можете да го направите чрез специалната шопинг карта на UniCredit Bulbank. С нея имате възможност да пазарувате по изцяло свои правила и за покупки над 50 лв. да ги разсрочвате на вноски по ваш избор.

Снимки: iStock

Коментирай