Семейство

Защо животът ни е объркан?

Тревожим се постоянно

14.06.2021г. / 16 34ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Нищо в този живот не е предвидимо. Случват ни се хубави неща, внезапни събития, които са отрицателни, ежедневни стресови ситуации. В даден момент просто спираме и си казваме че животът ни е пълна бъркотия. Защо? Какво прави живота ни объркан?

Фокусираме се върху сложността на живота

„Животът е наистина прост, но ние настояваме да го усложним.“ – Конфуций

Това се дължи на така нареченото пристрастяване към сложността, поради което ние се стремим да усложняваме живота си, вместо да разрешаваме казуси. Когато сме изправени пред сложна ситуация, твърде много информация, ние избираме да се фокусираме не върху решението, а върху проблема. Обикновено насочваме енергията върху едни 10%, да ги наречем трудности, и пренебрегваме лесните 90%. Добър пример за това как преминаваме през критични ситуации е правилото 90/10. Според него, ние не можем да контролираме само 10% от събитията в живота си, а останалите 90% от нещата, които ни се случват през деня са резултат от нашите действия и емоции. Повече за това правило може да прочетете тук.

13 знака, че душата ви е стара

Тревожим се постоянно

Ние сме емоционални същества и като такива, понякога ни е трудно да овладяваме своите емоции. Когато сме изложени на стрес, ядосваме се, разочароваме се или пък сме нещастни, мислите и емоциите ни оказват значително влияние. Те ни водят в решенията, реакциите. В резултат започваме да се притесняваме за настоящата ситуация, бъдещето. Непрекъснатите тревоги ни причиняват физически и емоционален стрес, изчерпват енергията ни. Колкото повече се притеснявате, толкова по-сложен изглежда животът ви.

10 навика на позитивните хора

Опитваме се да контролираме всичко в живота

Смятаме, че така можем да намалим риска от проблеми, обърквания на ситуации, провал. Всъщност искаме всичко да е под контрола ни или защото се страхуваме именно да не се провалим – „Какво ще кажат хората тогава?“. Ако искаме животът ни да не е пълна бъркотия, трябва да се откажем от желанието си да контролираме всичко, защото този ни стремеж е показател за някакъв вид страхове. Трябва да бъдем по-силни от своите страхове и да приемем, че има неща, които са извън нашия контрол.

Какво научаваме през 30-те си години?

Очакваме другите да направят живота ни щастлив

Грешка, която може би всеки от нас допуска. Очакваме любимият човек, приятелите, близките да оправят живота ни. Разбира се че хората, които са част от нашия живот имат отношение към усещането ни за щастие. И все пак, може да имаме всички хубави неща, но ако в себе си не носим щастието, няма да ги оценим. Разчитайки и зависейки от някой друг да ни направи щастливи, усложняваме живота си по много и различни начини. Така губим чувство за себе си. Не бива нашето щастие да е въз основа на щастието на други.

Коментирай