Семейство

Как ще работят детски градини и училища при нова вълна от COVID-19

В дистанционна форма ще се преминава само в краен случай, обяви министърът на образованието и науката Николай Денков

18.08.2021г. / 12 50ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Министърът на образованието и науката Николай Денков представи пред Народносто събрание мерките, които се предвиждат да засегнат детските градини и училищата при нова вълна от COVID-19. Според разработения план на МОН към дистанционна форма на обучение ще се преминава само в краен случай при тъмночервено ниво на заболеваемост.

Денков допълни, че при нужда ще се следва локален принцип за преминаване към дистанционно обучение - отделен клас, отделно училище.

"При зелен сценарий и при жълтия образователните институции ще работят. И при двата варианта при единични случай на болни деца и учители директорът карантинира цялата паралелка и се преминава на онлайн обучение. Ако само един ученик е заразен, само той минава на дистанционно обучение", каза просветният министър.

При високи нива на заболеваемост от 8 до 12 клас първо ще преминат на онлайн обучение, след това тези от 5 до 8 клас, а най-малките от 1 до 4 клас само в краен случай ще преминават на дистанционно обучение, пише Dnes.bg.

Остава възможността за електронно обучение при нужда за всеки ученик, както и при желание на родителите.

Детските градини няма да спират да работят. При влизане на страната в тъмночервен сценарий, което означава да се нахвърли заболеваемост от 500 души на 100 000, детските градини ще работят само със 100% преболедувал или ваксиниран персонал, а децата, които ще се приемат в този период, ще са само деца с ваксинирани родители.

Според Денков обаче е притеснително, че едва 30% от учителите и 40% от директорите са ваксинирани срещу коронавирус.

Анализът на МОН за дистанционното обучение показа сериозни образователни дефицити за големи групи ученици и заради това нашата цел е максимално присъствено обучение, увери просветният министър Николай Денков.

Коментирай
Свободно време