Семейство

Родителски грешки, които вредят на децата

Не спазвате обещанията и казаната дума

23.11.2021г. / 06 37ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Да си родител е най-трудната работа и житейска задача. Родителите допускат грешки, но когато някои от тях започнат да се повтарят, те оказват негативно влияние върху поведението на децата на един по-късен етап от живота им.

Поставяте децата си в постоянна зона на комфорт

За повечето родители е важно децата им да имат винаги сигурност, комфорт, да са в безопасност. Дори в моменти, в които малките имат проблеми, родителите са там, за да ги разрешат. Дори когато става въпрос за нещо съвсем дребно, като това как се пере дреха, как да си приготвят сандвич, родителите винаги отменят децата си. Постоянната зона на комфорт вреди в един по-късен етап от живота на децата. Ако винаги отменяте децата си във всичко и не ги учите как да могат да се справят в различните ситуации, те ще се превърнат във възрастни, които се страхуват да взимат решения, да поемат рискове.

8 неща, които да не казвате на хората в живота си

Не спазвате обещанията и казаната дума

Децата помнят това, което сте им обещали, не се съмнявайте. Ако често се случва да им давате дума за нещо и да не я спазвате, след време вашите вече пораснали деца ще имат проблем с доверието или пък ще бъдат лъжци.

Не насърчавате любопитството им

Има толкова разнообразни начини да се предизвиква и удовлетворява любопитството на децата. Чрез видео уроци, книжки, занимателни игри, театър за деца, разходки из музеи и т. н. Защо това е важно? Децата изграждат своята креативност от малки. Ако вашето дете е добро с математиката, но не сте го насърчавали, то вие сте провалили възможността му да се реализира добре в дейности, които биха изисквали логично и бързо мислене.

Ако се намирате в труден момент, изберете мандала и вижте от какво се нуждаете

И като цяло, за да се реализира едно дете в живота, да има самочувствие, че може, знае, от малко е важно да бъде запознато поне с една малка част от интересните неща в света край нас.

Не им се извинявате

Дали родителите винаги са прави спрямо децата си? Може би е добре да помислим за онези мигове, в които ги нараняваме заради лош ден, когато забравяме, че и ние сме били деца. Има родители, които смятат, че не е необходимо да се извиняват за грешките си, да признаят емоциите си.

Свързани статии

Лошото е, че децата остават наранени, пазят лошите спомени и на по-късен етап от живота си може да им е трудно да изградят добри взаимоотношения с любовен партньор, приятели, собствените си деца.

5 случая, в които не трябва да взимате решения

Потискане на емоциите на децата

Във възпитанието на децата, дисциплината е важна, но неглижирането на емоциите им може да се окаже вредно за тях. Порицаването, че не бива да плачат, че са твърде драматични в дадени ситуации, възпитава в тях един възрастен, който ще крие емоциите си. Освен това, по този начин вие ги отдалечавате от себе си, от това да ви споделят, когато имат трудни периоди или радостни новини. Няма да ви търсят за съвет, защото знаят, че ще ги порицаете както едно време.

По материали от brightside.me

Коментирай