Семейство

10 начина да спестите пари по празниците

Как да пазарувате разумно за Коледа и Нова година, без да харчите излишно

25.11.2021г. / 09 33ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Празничното пазаруване за някои вероятно вече е започнало. Празниците наближават, а има толкова хора, които искате да зарадвате. Времето е ограничено, а изкушенията са много. Около вас е пълно с неща, които искате да купите, но е трудно да спестите пари. Как да се справите с целия този процес така, че да се вместите в бюджета си?

6 трика за бързо и по-организирано пазаруване

В действителност има много начини да пазарувате разумно, без да харчите излишно. Някои правила за предпразнично пазаруване може да ви помогнат да сте по-организирани в покупките си не само преди празниците, но и през цялата година. Те ще ви помогнат да управлявате по-добре финансите си и бюджета си така, че хем да направите любимите си хора щастливи, хем да не изпаднете в парично затруднение. А и защо да харчите излишно, като можете да пазарувате разумно и смислено.

Ето и някои полезни съвети за разумно предпразнично пазаруване, които ще ви спестят пари.

1. Сортирайте промоционалните имейли, които получавате. Не бързайте да се хвърляте на първата примамлива оферта. Проучете пазара преди това и отсейте най-добрите сред добрите оферти.

2. Следете харчовете си чрез смарт приложения или електронно банкиране. Така ще можете да сте наясно с това колко пари разполагате и докога без да влизате в преразход. Ако не разполагате с тази възможност, водете си записки за всичко похарчено.

Тайните на разумното пазаруване

3. Определете си бюджет за коледни картички, опаковки и други подобни харчове извън самите подаръци.

4. Пазарувайте в дни, в които предварително знаете, че има по-големи намаления.

5. Определете си точно време, в което да пазарувате. Важно е да определите и какво точно искате да купите. Например обикновено електрониката е по-евтина след празниците през януари. Ако искате да си купите нова джаджа, отложете малко тази покупка.

Свързани статии

6. Използвайте приложения за пазаруване.

7. Помислете и за покупки втора употреба. Можете да намерите страхотни находки, които са употребявани или слабо употребявани, но представляват залежали бройки, стари колекции или електроника, която е ползвана много малко.

Как да пазарувате така, че да пестите пари

8. Проверете условията на банковите си карти. Ако са неизгодни, опитайте да ги предоговорите.

9. Разгледайте групи за продажба и размяна в социалните мрежи. Там можете да откриете наистина добри находки с малък бюджет.

10. Събирайте ваучери за пазаруване. С тяхна помощ можете значително да облекчите бюджета си за подаръци и празнични покупки.

 

Коментирай