Семейство

Вино и вкус за ценители!

17.12.2007г. / 09 42ч.
Аз жената
Вино и вкус за ценители!

Влизайки в ресторант “Хаджидрагановите изби” попадате в атмосфера на стари винени изби с каменни стени и бъчви до стените.
В направата на „Хаджидрагановите изби“ е залегнала легендата за Хаджи Драган - чорбаджията, организирал построяването на красивите къщи от Копривщица, Жеравна, Банско и Мелник в центъра на София – днес ресторант “Хаджидрагановите къщи”. В неговите изби отлежавало вино, събирано от различни краища на България.
Прочута била избата на Хаджи Драган, където можело да се намери вино за всеки вкус. Всяка есен чорбаджията опитвал от десетки изпратени вина и лично подбирал най-омайните. На малко хора се отдавало да слязат в хладните подземия и да видят къде отлежавала напитката на боговете, защото Хаджи Драган ревниво пазел майсторлъка си. Затова било голяма чест за някой гостенин да слезе и да види чудните изби.
Тишина, мирис на старо вино и хладина посрещали гостите. В сумрака на газените лампи се виждали бъчвите, подредени в дълги и стройни редици, а по прашните рафтове със слама кротко лежали бутилките с подбрано вино.


“Хаджидрагановите изби” предлагат типично българска национална кухня с ястия, приготвени на плоча, пещ и жар, с които всеки българин може да се гордее. Менюто съдържа отбрани български специалитети – карабунарска салата, хаджийска салата, мелнишка салата, хайдушка скара на дървено плато, агне по гергьовски на пещ,  комитска софра за шестима, хайдушко мешано, табиетлийска софра, балканска скара за четирима, чирпанска керемида, клопаница,  домашна бисквитена торта, баница с локум и др.

За добрата компания се предлагат вина и напитки, грижливо подбрани от ценители и познавачи, а българските народни песни ще напомнят за нашите корени.

Хаджидрагановите изби – вино и вкус за ценители!
Предстоящо откриване – след 22 декември 2007г.
Ул. „Христо Белчев” 18
Тел.: 02/ 981 81 48
www.izbite.com

Коментирай