Семейство

24 декември – Бъдни вечер

Бъдни вечер - един от най-светите семейни празници

24.12.2012г. / 10 53ч.
Вергиния Генова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Бъдни вечер – това е денят, в който се празнува очакването на сбъдването. Очакването на сбъдната надежда – раждането на Божия син. Малката Коледа е един от най-светите християнски празници.

По традиция целият ден минава в подготовка на празничната трапеза, а ястията задължително трябва да са постни. Броят на ястията трябва да е нечетен - 7 или 9.

Вечерта питката (според някои традиции тя трябва да е содена) се разчупва и първото парче се оставя за Богородица, второто е на къщата, третото за бабата и така до най-малкия член на семейството.

Зрелият боб е символ на плодородието и благодатната година. Вареното жито и орехите са за пожелание за весел и богат живот през новата година. Сармите и пълнените чушки са пожелание за добра реколта.

Символиката на Бъдни вечер е толкова красива, вдъхваща вяра и надежда, че хората винаги са искали да предадат тази чистота и силна връзка с Бога и на следващите поколения. Затова има плеяда от имена свързани с Божието начало като:

Евгения – от гръцки (Благородна).

Божана, Божан – от гръцките (Теофана, Теофан).

Бисер, Бисера, Бисерка – пожелателни имена за физическа красота, образувани от нарицателното бисер (перла) със значение прозрачен, чист, светъл, символизиращи ангелската чистота, на дева Мария и на Божието начало.

Благой, Благовест, Благомил, Благомир, Благослав, Блага, Благовеста, Благомира, Благослава и други производни, образувани с прилагателното благ.

Богдан, Богомил, Богослав, Богдана, Богомила, Богослава – произлизащи от съществителното нарицателно Бог.

Малчо, Мален, Малин, Малена.

И всички, които по някакъв начин са свързани с Божието начало, с чистотата и девствеността могат да се чувстват привилегировани да имат имен ден на този свят християнски празник.

Честит имен ден на всички тях!

Традицията на Бъдни вечер - 24 декември
Ястията за Бъдни вечер
Тиквеник (за Бъдни вечер)
Жито варено за Бъдни Вечер
Сарми с лозови листа (за Бъдни вечер)

Коментирай