По стара българска традиция на първи януари децата сурвакат с украсени дрянови пръчки. Дрянът е първото дърво по нашите земи, което цъфва след зимата, затова е и символ на здравина и издръжливост. И по традиция с него се сурвака за здраве и плодородие. Навремето са сурвакали не само хората, но и добитъка.

Знаем, че дрянови пъпки се слагат и в погачата, отново със същата символика. Навремето, когато хартия са притежавали само чорбаджиите и даскалите, хората са определяли късмета си по броя на дряновите пъпки, като предварително са наричали колко пъпки какъв късмет ще носят: женитба, рожба, нови волове и т. н. Сега тези желания са осъвременени като: нов телефон, нова кола, нова жена... но желанието за изобилие, здраве и щастие не е намаляло.

А децата все още сурвакат за здраве близките и разбира се пълнят касичката с парички. Навремето децата са се радвали предимно на колачета, орехчета и баклавички. Но традицията по сурвакането като цяло се е запазила.

Добре е, ако държите на дряновата пръчка да отидете в гората и сами да си отрежете. По пазарите се продават украсени сурвачки, дори някои от тях доста преукрасени, така че да не може да се види, че пръчката не е дрянова.

По традиция сурвачките се украсяват с бяла вълна и червени конци, сухи плодове, чесън, люти червени чушки, нанизани пуканки, тиквени семки, боб и царевица (боба и царевицата предварително трябва да се накиснат, за да омекнат), малки колачета и мъниста. Лесно за изпълнение и в днешно време.

Ако ще украсявате заедно с децата е добре да използвате материали, с които те по-лесно ще се справят. Може би на по-малките деца ще им е трудно да нанижат пуканки или боб, но успешно ще се справят с нанизване на макарони например или на големи дървени мъниста.

Може да разнообразите и осъвремените украсата с бонбони, нанизани бисквитки, панделки, разтегателна хартия и други, за да е забавно за децата.

Важно е да се стремите да е в един стил и да не е претрупано.


А най-добре да се опитате да възстановите едновремешните сурвачки, така че традицията да може да продължи и в следващите поколения. И докато украсявате сурвакницата, можете да научите децата на сурвакарско стихче или заедно да измислите някое, в което да се пожелава здраве и изобилие на всички в къщата.

Сурва, сурва година
(Народна благословия)
Сурва, сурва година,
весела, весела година!
Голям клас на нива,
червена ябълка в градина,
жълт мамул на леса,
голям грозд на лоза,
пълна къща със деца,
пълни обори със стока,
пълна кесия с пари!
Живо, здраво догодина,
догодина, до амина!

* * *

Как да си направим сурвачка (сурвакница)