Семейство

Защо калта е чудесна за детския имунитет

Кошмарът на майката може да се превърне в благословия

13.10.2022г. / 15 01ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Една от най-честите реплики, които изричаме на децата през есента и зимата е: „Внимавай да не се изцапаш!“. Къде от страх от болести, къде от притеснение, че дрехите ще бъдат порядъчно окаляни и замърсени. Това, което е кошмарът на повечето родители е детето да цопне в локвата или пък да прави кулинарни шедьоври от кал. Но всъщност именно тези кални забавления се оказват прекрасен (безплатен) имуностимулант. Как така, може би ще попитате? Ето как.

Според различни проучвания играта навън е полезна за децата не само заради възможността да се движат, да общуват с други деца и да са на свеж въздух, но и заради контакта им с почвата и най-вече с калта. Именно в тази кал се съдържат много мощни микроорганизми, които имат положително въздействие върху детското здраве, напук на нашите страхове и притеснения, че мръсотията е опасна.

Как калта е полезна за децата?

Играта с различни материали като дървени пръчки, камъни, пясък и кал помагат на децата да развият сетивата си и да подобрят моториката си.

В калта се намират много микроорганизми, които не носят инфекциозен риск и в това е ключът към полезността им. Попадайки в контакт с детето, те могат да подействат раздразнително на имунната система, която реагира на опасността като задейства защитните сили на организма. Така рискът от инфекция е минимален, а имунната система е в бойна готовност да отбранява организма на детето. Колкото по-често детето излиза навън и е в контакт с подобна не много чистоплътна среда, толкова по-мобилизирана ще е имунната му система. И обратното – ако лишаваме детето от време за игри на въздух, на открито, в контакт с почвата и в частност с калта, можем да „изнежим“ организма на детето и то да стане по-податливо на инфекции.

Телата ни са изложени на контакт с тези микроорганизми всеки път, когато сме сред природата и на открито. Но в последните години покрай ковид пандемията всички ние, включително и децата, прекарваме значително по-малко време навън, а това се отразява на защитните сили на организма ни. Ограниченият престой навън създава предпоставки за суперчувствителност на имунната система на децата, което означава, че и при най-малка заплаха, тя ще реагира прекалено остро. А постоянният и чест контакт с не толкова стерилна и чиста среда може да спомогне за стимулиране на имунитета.

Свързани статии

Различни изследвания подкрепят тази теза. Според някои проучвания хората, които са израснали във ферми, имат в пъти по-малък риск да развият болести като астма, алергии, автоимунни разстройства като болестта на Крон, като това се дължи именно на излагането им в детска възраст на различни организми в естествена среда. Това излагане и контакт е довело до подобряване на имунната им система.

 

Така че, скъпи родители, обзаведете децата вкъщи с гумени ботуши и при следващия дъжд, не се колебайте да ги пуснете да пошляпат в калта и да направят няколко кални торти. Пералнята ви няма да е доволна, но пък имунната система на детето ви ще е благодарна.

Коментирай