Семейство

Без насилие в българското училище

26.03.2008г. / 18 10ч.
Аз жената
Без насилие в българското училище

УНИЦЕФ представи проекта “Училище без насилие” на отворена дискусия днес в столичното 23 СОУ “Фредерик Жолио – Кюри”. Представители на УНИЦЕФ, ДАЗД, МОН, учители и ученици, заедно с Румънеца, Енчев, Ани Салич, Дидо и Явор от Д2 обсъдиха необходимостта от конкретни мерки и начините за намаляване на насилието и тормоза в българските училища. Ученици и учители споделиха опита си по проекта и представиха правила на поведение и възможни последствия от неспазването им, изработени от всеки клас като част от заниманията за превенция на насилието. Всички участници в дискусията се обединиха зад идеята, че децата трябва да споделят и да говорят за проблемите си открито и че цялото общество трябва да застане зад каузата превенция на насилие над деца.
“Всяка една проява на насилие, от “невинната” подигравка до агресивната физическа разправа, оставя траен отпечатък върху детската психика, както на жертвата и извършителя, така и на децата, които са свидетели. Време е да направим нещо!”. Това бяха част от приветствените думи на Представителя на УНИЦЕФ България Октавиан Бивол. Той също така подчерта, че потърпевшите от тормоза в училищата сме “всички ние – децата агресори и техните родители, децата жертви, които не успяват да развият способността за пълноценно общуване с другите, децата наблюдатели, които приемат насилието за нормално и правилно...”
“Основата на насилието е липсата на комуникация” беше мнението на вокалиста на Д2, Дидо. Той допълни, че един от начините да се справим с този проблем е приемането на “учебен час, в който децата свободно да изразяват мнението си и да говорят за проблемите”. Контактуването с училищния психолог също беше обсъдено като вариант за подобряване на комуникацията, като Румънеца сподели, че той би избрал точно този начин при необходимост. Другата половинка от дуета, Енчев, от своя страна, призова учениците при най-малкото съмнение и притеснение от прояви на насилие “да се обаждат на горещата телефонна линия “Говори с приятел””. Посланикът на добра воля на УНИЦЕФ – Ани Салич предложи училищните психолози “да съберат децата лидери”, които лесно могат да увлекат всички в проекта “Училище без насилие”.

23 СОУ “Фредерик Жолио Кюри” е едно от шестте пилотни училища, работещи по проекта “Училище без насилие”, изпълняван от ДАЗД, МОН и УНИЦЕФ през учебната 2007/2008 година. Другите пет училища на територията на гр. София са 109 ОУ “Христо Смирненски”, 32 СОУ “Свети Климент Охридски”, 134 СОУ “Димчо Дебелянов”, 92 ОУ “Димитър Талев” и 29 СОУ “Кузман Шапкарев”. Проектът предстои да се прилага и в други градове и в класове от 1-ви до 7-ми клас.

За проекта “Училище без насилие”
В основата на проекта е заложена съвместната работа на ученици и учители за изготвянето на общоприети правила и норми на поведение, опиращи се на взаимно уважение и добронамерени взаимоотношения. Заниманията се провеждат под формата на работилници, в които учениците свободно дискутират проблемите свързани с насилието и самостоятелно работят по извеждането на определени правила, имащи за цел намаляването на проявите на тормоз в училище. Проектът в дългосрочен план цели изграждането на училищна политика, която да предотвратява проявите на тормоз и насилие на територията на училището, и която в основата си е инициирана и създадена от самите ученици.

Деца садят горичка в София

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
ivelin ( преди 11 години )
Spored menproekta vi e mnogo dobar idano postigne uspeh
отговор Сигнализирай за неуместен коментар