Семейство

Как мога да разбера дали той ме приема само като приятел?

Въпрос в рубриката „Вашият въпрос – нашият съвет“

07.02.2023г. / 15 49ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Рубриката на Az-jenata.bg „Вашият въпрос – нашият съвет“ ви дава възможност да отправите въпрос, който ви терзае, на имейл info@az-jenata.bg, а психолог Петя Георгиева ще ви отговори.

Днес публикуваме читателски въпрос, като името на автора ще запазим в анонимност. Под въпроса публикуваме отговора на психолог Петя Георгиева.

Въпрос: Последните три години поддържам връзка с мъж, главно в социалните мрежи, той е в друг град. Разговорите ни са приятелски, но усещам, че може да сме и повече от приятели. Правила съм намеци да ме покани на среща или романтична вечеря, но той не реагира... не е отказвал, но и не прави действия в тази посока.

От друга страна той е главен инициатор на разговорите ни, чуваме се и по телефона, виждаме се и на живо няколко пъти в годината, срещаме се навън обикновено. Той няма връзка последните години, аз също, работещи хора сме, не сме учащи, не виждам какъв може да бъде проблемът, поне да опитаме. Имал е стара болезнена връзка, но са минали няколко години оттогава. Как мога да разбера дали той ме приема само като приятел? Задавала съм този въпрос, но нямам директен отговор, темата се избягва и заобикаля.

Мъжете запознават ли се с жени в социалните мрежи с цел само да са приятели с тях и да споделят ежедневието си, да говорят на всякакви теми, но да не искат сериозно обвързване с тях?! Колко време е необходимо дори на най-нерешителния мъж да прецени дали едно момиче е подходящо за него? Тук няма уловка и за сексуално възползване от ситуацията, не е имало интимност. Говорим абсолютно всеки ден, в различни часове на деня, на всякакви теми, мислим еднакво, споделяме общи ценности, имаме сходни интереси, хобита. Аз не желая да продължаваме по този начин, склонна съм дори да прекратя всякакви отношения, но не и да продължавам така без посока. Какво бихте ме посъветвали?

Отговор:

Здравейте, благодаря за въпроса и споделянето! Започвам с гореща препоръка:

Свалете картите на масата, преди да минат още нови три години, в които ще продължавате да се питате същото и да живеете в неяснота. С други думи – споделете му открито, честно и спокойно какво ви тежи и от какво имате нужда в тези отношения, разкрийте му необходимостта си от посока и от всичко останало, което ви липсва. Ако той държи на вас и иска тези отношения да продължат, ще се опита да намери начин.

Също така, обсъдете обстоятелството с различните градове, много е вероятно това да е фактор, който да го притеснява, да не е намерил решение за него, затова е добре да се изговори.

„Имал е стара болезнена връзка, но са минали няколко години оттогава“ – травмите след болезнени отношения могат да бъдат много трайни и продължителни, така че е много вероятно той все още да не е преодолял случилото се и да не е готов за нови сериозни отношения. Това е също нещо, което препоръчвам да обсъдите заедно.

„Мъжете запознават ли се с жени в социалните мрежи с цел само да са приятели с тях и да споделят ежедневието си, да говорят на всякакви теми, но да не искат сериозно обвързване с тях?!“ – да, само ако тези мъже изпитват страх от отношения или са травмирани!

Като обобщение – използвайте най-силния елемент в отношенията помежду ви – добрата комуникация, за да изговорите всичко, което е важно за вас, без страх, притеснение или неудобство, той ще оцени това! А и само така ще разберете истината, каквато и да е тя, и ще знаете как да продължите!

Поздрави и успех,
Петя

***

За Петя Георгиева

Петя Георгиева е психолог, семеен и брачен консултант. За себе си споделя, че е посветена да служи на хора, които изпитват болка и проблеми в отношенията си, искат да са по-удовлетворени, по-щастливи, уверени и целеустремени.

В рубриката „Вашият въпрос – нашият съвет“, психолог Петя Георгиева отговаря на читателски въпроси, които може да ни изпращате на редакционен имейл: info@az-jenata.bg.

 

Коментирай