Семейство

Дъщеря ми изживява любовно разочарование. Как да й помогна?

Въпрос в рубриката „Вашият въпрос – нашият съвет“

24.04.2023г. / 10 20ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Рубриката на Az-jenata.bg „Вашият въпрос – нашият съвет“ ви дава възможност да отправите въпрос, който ви терзае, на имейл info@az-jenata.bg, а психолог Петя Георгиева ще ви отговори.

Днес публикуваме читателски въпрос, като името на автора ще запазим в анонимност. Под въпроса публикуваме отговора на психолог Петя Георгиева.

Въпрос:

Здравейте!

Дъщеря ми е на 15 години и имаше приятел от същия клас. Бяха гаджета 8 месеца и много се разбираха. Сега изведнъж той е казал, че вече не я обича и не иска да продължат връзката. Тя по цял ден плаче и не иска да учи. Как мога да ѝ помогна?

Благодаря!

Отговор:

Здравейте и благодаря за въпроса!Започвам директно с препоръките и с това, че все пак вие можете да ѝ помогнете. Най-напред ще започна с това, което вероятно най-много би усложнило справянето ѝ със ситуацията, а именно, че тъй като са в един клас, те продължават да се виждат ежедневно, което определено не помага за справянето със ситуацията. Много по-лесно би било, ако не бяха в един клас, но такава е ситуацията и ние действаме спрямо нея. Първото важно нещо е да се разграничи много ясно любовното разочарование от учебния процес – това е и посоката, в която препоръчвам да се движите. Нека тя мислено се опита да отдели двете неща и да се фокусира върху смисъла на всяко едно и колко всъщност е важно второто (учебният процес) за нея в дългосрочен план. Тук Вие можете да наблягате на ползите за нея от ученето, успеха и т. н. Най-вероятно тя не иска да учи, поради болката която изпитва в момента и това, че е наранена, поощрявайте я да говорите за това, нека знае, че сте на разположение, ако реши нещо да сподели и т. н.

Успех, Петя

***

***

За Петя Георгиева

Петя Георгиева е психолог, семеен и брачен консултант. За себе си споделя, че е посветена да служи на хора, които изпитват болка и проблеми в отношенията си, искат да са по-удовлетворени, по-щастливи, уверени и целеустремени.

В рубриката „Вашият въпрос – нашият съвет“, психолог Петя Георгиева отговаря на читателски въпроси, които може да ни изпращате на редакционен имейл: info@az-jenata.bg.

 

 

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Неджмие Тахир ( преди 11 месеца )
Благодаря от сърце! Радвам се, че ви има!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време