Семейство

Как правилно да храните бебето в столчето

21.04.2023г. / 14 00ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Вземате храна в лъжицата и слагате в устата на бебето – да храните бебето изглежда просто, нали? Но всеки опитен родител знае, че с децата никога нищо не е чак толкова лесно. Бебетата крещят, плюят, хвърлят храна наоколо, въртят се и това прави обяда и вечерята истинско приключение. В следващите редове ще ви разкажем как да се справите с това предизвикателство, за да може в дома ви да има добре нахранено бебе и спокойни родители.

Започнете със столчето

Първата стъпка е подготовката – изберете подходящо за вас столче за хранене. Нека има предпазни колани, които да придържат детето, широка маса и удобен стол. Ако искате да го използвате дълго, коланите трябва да се регулират. Основата трябва да е широка и стабилна. Ако пътувате често, изберете преносимо столче за хранене, което може да се инсталира върху обикновен трапезен стол или да се сгъва за по-лесно транспортиране.

Не на последно място, столчето трябва да може да се почиства добре. Така и вие ще сте по-спокойни, когато детето цапа. А то ще цапа, обещаваме ви.

Пригответе храната предварително

Придобийте навика да приготвяте и сервирате храната, преди да сложите детето в столчето. Не е добра идея то да стои нависоко, докато вие се движите из кухнята. От една страна, това може да е опасно, ако детето е по-активно. От друга, лесно ще научи, че щом храната е пред него, значи е време за хапване, не за игри.

Нарежете поне част от храната на малки хапки, които детето може лесно да хване с ръка, да гризе, да дъвче или да сложи цели в устата си. Позволявайте му да се храни самостоятелно – това не само развива уменията му, но и подобрява апетита му.

Гарантирайте безопасността

Логично е, когато сложите детето в столчето за хранене, да закопчеете коланите, за да не успее да се изплъзне от тях и да падне. Но това не е достатъчно. Пригответе наблизо и кърпички, салфетки, допълнителни прибори и съдове, напитки, други ястия – всичко, от което ще имате нужда по време на храненето. Така няма да се налага да ставате и да оставяте детето без надзор дори за секунда.

И още няколко полезни съвета

Специалистите препоръчват да следвате няколко допълнителни правила още от първия ден в столчето за хранене. Ето ги и тях:

• Не хранете детето отделно – включвайте го в семейните обеди и вечери. Така не само ще го насърчите да яде, но и ще има нагледен пример как да се държи на масата. А и ще сплотите семейството.

• Дайте на детето силиконова лъжичка или виличка, докато го храните. Така то няма да настоява да вземе вашата лъжица и ще можете да го нахраните много по-спокойно.

• Създайте правило, че от столчето се става само когато се приключи с храненето. Ако детето настоява да слезе от стола, приберете храната и кажете, че обядът или вечерята за него са приключили. Целта е да го научите да се храни на безопасно място, задължително на масата, да не прекъсва храненето със странични дейности и да не се налага да го преследвате из стаите, за да се нахрани.

Коментирай