Семейство

11 начина да се справите с манипулативната приятелка

Бъдете директни и ѝ кажете какво прави тя

09.10.2023г. / 06 07ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Няма човек, който да не е имал в живота си или да няма към настоящия момент поне по един манипулатор. Понякога манипулативната личност може да се окаже наш приятел или приятелка. Той или тя обикновено се преструват, че имат най-добри намерения към вас, че винаги са на разположение. Но манипулативният приятел може да действа фино, подмолно, да нанесе щети на личния и служебния ви живот, ако случайно нещо не го удовлетворява в поведението ви към него.

Как да се справите с него?

1. Бъдете директни. Ако подозирате, че сте манипулирани, не се колебайте да сте директни и да попитате вашия приятел/приятелка какво иска. Без недомлъвки, без игри.

2. Бъдете уверени и спокойни. Не позволявайте на ситуацията да се нажежи. Като запазите уравновесеността си, ще бъдете по-подготвени да се справите продуктивно със ситуацията. Манипулативният човек обикновено има план да ядоса другия, затова не се поддавайте.

3. Научете се да разпознавате чувството за вина. Пазете се от хора, които винаги споменават минали събития, като това че са ви дали пари назаем например или са ви помогнали в труден момент. Това не са приятели! Те го правят, за да ви вменят чувството, че им дължите нещо, независимо какви са били обстоятелствата. Спрете да си позволявате да бъдете подлъгани да се чувствате виновни, когато не трябва.

Кога е дошъл краят на едно приятелство?

4. Направете най-доброто за вас. Има голяма разлика между приемането на съвет и настояването от страна на вашата приятелка/приятел да се месят в живота и решенията ви.

5. Бъдете директни и кажете какво прави тя/той. Понякога приятелите ни не осъзнават, че действат егоистично. Ако им споделите, това може да им помогне да видят грешката си.

6. Внимавайте да не звучите така, сякаш поставяте характера им под въпрос, тъй като всеки може да бъде манипулативен от време на време. Изнасянето на проблема на открито често е първата стъпка към разрешаването му. Също така, бъдете наясно, че отсрещната страна може да заеме отбранителна позиция. Затова останете спокойни и приятелски настроени, докато разговаряте.

7. Игнорирайте опитите им да ви манипулират.

Лесна мишена ли сте за манипулаторите?

8. Запитайте се дали вашият приятел/приятелка е бил/а надежден/ надеждна в миналото. Помислете за моментите, в които сте имали подкрепата им, каква по-точно е била тя. Ако прецените, че всъщност само повърхностно е присъствал този човек в живота ви като подкрепа, то дали той или тя отговарят на вашите критерии за приятел?

Свързани статии

9. Уверете се, че проблемът е в тях, а не във вас. Може да започнете да се чудите дали просто сте чувствителни или наистина вие сте виновни за нещо. Част от стратегията на приятеля манипулатор е да ви накарат да се почувствате така, сякаш вие сте този, който греши.

10. Дръжте се и разговаряйте със самочувствие. Обикновено манипулаторите атакуват хора, които им изглеждат по-слаби емоционално.

11. Обърнете внимание на начина, по който говорят за другите. Манипулаторите често използват критиката като начин да изглеждат по-добри. Ако вашият приятел никога не казва нищо добро за хората около себе си, ако той/тя никога не вижда грешките си, то няма да се поколебае да говори лошо и за вас на другите.

 

Коментирай