Семейство

Да даваме ли джобни на учениците и по колко?

20.10.2008г. / 08 56ч.
Вергиния Генова
Да даваме ли джобни на учениците и по колко?

Всеки родител е изправен пред този въпрос – от кога и по колко джобни да дава на детето си.

И затова е хубаво да го обсъдим, защото той хем е злободневен, хем философски. Отношението към парите и културата на харчене са едни от основните точки във възпитанието на всеки човек. Или поне би трябвало да е така.

Дали детето ще стане разсипник, скъперник, спестовник или ще може да планира правилно бюджета си, зависи именно от тези първи години.

И може би не толкова количеството на парите е водещо, колкото отношението ни към тях.

Детето трябва да бъде научено да подрежда приоритетите си и само да прецени какво да избере с наличните пари. Дали би искало да изхарчи всичко веднага или да задели и за следващия ден.

Но от колко годишно може да му се повери да носи пари в джоба си? И по колко левчета?

Първи клас е добро начало, въпреки че повечето учители не желаят децата да носят в училище пари, за да не стават излишни дрязги и инциденти.

Първо децата трябва да се научат да пазят поверените им финанси и да ги приемат именно като поверени, т. е., да се чувстват отговорни за тях.

Също така те трябва да уважават и парите на другите деца, да не проявяват агресия към тях. Още на тази възраст децата трябва да знаят, че вземането тайно и на двайсет стотинки от другарчето си е кражба, неравностойната размяна – измама.

Това са толкова очевидни правила, но ако просто ги натрапим на децата със заповедната интонация: Това не, това не, това не... и децата навлязат в света на възрастните, възприемайки го като един свят на забрани, много вероятно е да започнат от рано да имат своите тайни. Включително и относно парите. От къде ги вземат и за какво ги харчат.

Другият шокиращ момент е когато родителите в страх децата им да не останат гладни или да бъдат отхвърлени от другите деца, които имат повече парички, започват да дават на децата си все повече и повече пари.

Как ви се вижда джобните на първокласник да са 10 лв.? Лично на мен ми се струва безотговорно, дори за родители милионери? Още повече, че тези пари най-често биват инвестирани в няколко коли, снакс, чипс и кроасани.

За съжаление това се предлага в голяма част от училищните лавки. И повечето от малките ученици се надпреварват да купуват, когато нямат други забавления. А едва ли това е най-добрата грижа от страна на родителите и на училищните власти. Едните да дават все повече и повече джобни, а другите да предлагат единствено junk food.

Спрягаше се идеята за закуска малките ученици да получават безплатно топло мляко, след това морков и в крайна сметка в момента първокласниците не получават нито едното, нито другото. Вместо това “богатите деца”, които получават джобни безразборно се тъпчат с хрупкави снаксове и други подобни лакомства. Кой е виновен?

Затова лично на мен ми се струва, че обучението по финанси – 1 част е по-добре да се извършва извън училище. Да даваме на детето да разполага с някакви джобни, а то да прецени кога и за какво да ги похарчи, когато излизаме заедно до супера, на кино или на разходка.

А за училище в зависимост от това колко време ще прекара там да слагаме в чантата на малкия ученик било то сандвич, ябълка, сок или каквото сме приготвили за хапване у дома. Здравомислещите и загрижени за здравето на децата учители също препоръчват да не се дават на малките ученици парички, а в чантата да им се слага закуска и вода.

Какви са вашите препоръки към родителите – да дават или да не дават пари на малките ученици? И от каква възраст да го правят?

* * *

Левичарството – недъг или подарък?
Родители, говорете с децата си!

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
anbeta ( преди 11 години )
Помня, че когато бях малка, получавах сандвич ИЛИ пари за една закуска.Ако се притеснявате, че на децата трябват пари за храна, а не за "глупости", помислете над това, но ако имдавата заради това, че и другите имат, тогава вече не говорим за здраве, храна и т.н.!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Теодора ( преди 11 години )
Докато бяха малки моите три деца, когато излизахме на разходка им казвах каква сума имам в себе си и колко от нея ще похарча за забавление и лакомства.Те трябваше да преценят какво искат и от какво ще се откажат.Като станаха ученици нямах и нямам проблем с джобните пари.Знам, че правилно са преценили какво да си купят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
diva_R ( преди 11 години )
Не е луд този, който яде баницата, а онзи който му я дава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Маги ( преди 11 години )
Да не се дават джобни, ама ако на никое дете не се дават. А ако другите носят, аз как да не дам на мойте - не искам да ги правя комплексари. За съжаление децата днес са доста агресивни и за най-малкото нещо се обиждат и подиграват. Много ми е трудно, защото на големия (4 клас) давам по 2 лв, а на малкия (2клас) - по 1.20 лв. Има техни съученици, които често разполагат и с по 5 и с по 10 лв, но не смятам , че е нормално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Дима ( преди 11 години )
Джобни пари е нужно да се дават на децата,за да се научат да харчат умерено и да ценят парите. Тънкостта е да се намери какъв е разумният размер!Подкрепям идеята на изказалите се преди мен , които предпочитат да приготвят закуската на децата и им дават 5-10 лв.седмично/според възрастта им/.И аз постъпвах така с моите дъщери и съм щастлива, че станаха пестеливи,без да са стиснати, и вече като студентки разпределят умело бюджета си. Пожелавам на всички такива деца!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Zlatina ( преди 11 години )
На ден давам на моя син по 1лв. и 50 ст.е понякога 2лв.или лев и някакви стотинки но средно е около лев и педесет.Детето ми е 3 клас и доста разумно си разпределя парите но то и в скапаните им лафки цените скочиха безумно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Radostina ( преди 11 години )
Синът ми е в 1клас, закуска му приготвям от вкъщи, също и напитка. Давам му до 0,80лв на ден за нещо сладко от лафката. Почти всички родители на деца от класа правят така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Mariam-T ( преди 11 години )
da taka e v Spain,sa6toto e i v Hollandia-decata si nosijat zakuskata ot doma i to ne samo malkite a i golemite.??!..tuk v 6koleto nijama lavki za zakuski....he znaja koi bi mojal da pomisli v BG za tozi vajen vapros...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Мрън ( преди 11 години )
Лили, благодаря много, че споделяш как е в чужбина. Повечето медии обикновено ни го спестяват, чудно защо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Lili ( преди 11 години )
V Ispania v u4ilishtata niama lafki i vseki si nosi ot vkashti zakuskata a na obiad ili si hodi v kashti ili iade v stola taka 4e nikoi roditel ne dava pari na detetosi i taka znae kakvo iade.i v BG triabva da se pomisli malko za tova,no kato znaem bezzakonieto to koi go e grija za detcata.?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар