Семейство

Кой готви у дома?

30.10.2008г. / 12 05ч.
Вергиния Генова
Кой готви у дома?

Кой да готви вкъщи? Това толкова рутинно занимание, без което не може, се превръща в препъни камък за много семейства.

Докато мъжете са ергени криво ляво се справят с готвенето, някои от тях дори се превръщат в експерти кулинари. Но факт, че когато се пооженят изведнъж решават, че не трябва да се занимават с такава женска работа. Готвенето минава в графа слугинаж и неквалифициран труд, на тях им се полага да печелят пари и да се връщат късно. Някои мъже злоупотребяват с това, защото вместо да печелят пари – кръшват тук там на път за в къщи, я в някоя бирария, я с някоя колежка... все важни и неотложни ангажименти, пък жената да претопля яденето през половин час, очаквайки ги с трепет.

Други мъже пък недоумяват – защо да живеят с жена, ако и те ще готвят?

Но защо само жените трябва да готвят? Ясно е, че някои действия физиологично мъжете не могат да свършат в едно семейство – поне засега – като да родят деца и да кърмят, но всичко останало биха могли поне да пробват.

Дали мъжете се срамуват или смятат, че готвенето е под техните мъжки достойнства?

Всеки има предпочитания и таланти, ако мъжът е изтеглил таланта да готви вкусни гозби, защо да не го прави? Изглежда много по-разумно от това да критикува всяка манджа на жена си, постоянно да я поучава кое как се прави и така да се наслагва излишно напрежение в къщи. Има толкова много домашна работа – тя ще се заеме с нещо друго.

Но, ако винаги, когато възлюбеният претопля манджата купува нова микровълнова, защото по една или друга причина тя експлодира, то със сигурност жената трябва да готви. И вече настава проблем, ако и на нея не й се удава. Трябва да карат цял живот на сандвичи и салати. Но това пък донякъде е здравословно, въпреки, че няма не научил се да готви човек – просто трябва да продължава да се опитва.

А вие как сте решили този въпрос във вашето съвместно съжителство?

Няколко теми от форума:
Вашите мъже готвят ли?
Как се научихте да готвите?
Какво сготвих
Разпределение на домашните задължения

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Pupi ( преди 11 години )
Всичко идва от желанието - щом мъжа сам няма желание да готви, то естествено че жената ще трябва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Семейната готвачка ( преди 11 години )
Аман от "любов" само на думи. Любовта е дейстие и трябва да се показва всеки ден. Ако обичаш жена си, няма да я оставиш да изнемогва в кухнята, а ще се включиш и ти - нищо че си мъж.Ама майките са ги научили така - мъжът на фотьола с вестника, а жена му - в кухната. Та аз като вляза вечер в кухнята, не мога да изляза по 2 часа от нея. Това си е чиста робия. Започвам да мразя всички свекърви, дето са възпитали мъже-готованци и мързеланковци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар