Семейство

Бързи и лесни мартеници за всеки

Как да си направите мартенички почти без пари

27.02.2014г. / 12 33ч.
Аз жената
Снимка: Булфото

Снимка: Булфото

Баба Марта вече чука на вратата!

Като кажем това днес, сигурно никой не си представя престаряла бабичка, която ни дава по едно бяло и червено конче вълна, а по-скоро пищна хубавица и пролетни разходки.
И въпреки че за разлика от едновремешните желания, днешните може да са бяло палто и червено ферари, за традицията е важно да се запази цветовата гама на празника. Бонус е да знаем откъде идва този празник, какво символизира и как се е празнувал.

Мартеници с героите от турските сериали

Днес мартеници можем да купим откъде ли не, включително и от Китай. Всяка брошка, значка или малка плюшена играчка, вързана с червено бял конец се превръща в мартеница. В тази графа влизат всякакви детски анимационни герои, а тази година са изключително модерни героите от излъчваните по българските телевизии турски сериали.
Така че тичайки по улиците от една задача към друга, най-лесният вариант да се сдобием с мартеници за подарък е като купим от случайно избрана сергия.

Ако желаем да направим мартениците сами, трябва да се подготвим поне няколко дни по-рано, сдобивайки се с бяла и червена прежда, подходящи мъниста и други подходящи нещица.

Детските мартеници

Ако искаме да избягаме от пластмасовите фигурки с червено бяло конче, можем да помислим да купим готови (или ако имаме време) да направим сами фигурки от плат, пухкави телчета, мъниста и други. Истината е, че е трудно да се бориш сам с цяла пластмасова индустрия, но е хубаво децата да се научат що е традиция и да имат желание да я продължат. Все пак мартеничките са едни от най-старите символи на българското!
Децата обичат да творят и да майсторят различни неща и с радост ще се включат да направят мартенички за своите учителки, приятели и роднини.

Мартеничка за ръка

Най-лесната е мартеничка за ръка. Трябва ви само бял и червен конец и два възела в края. Всъщност това е напълно достатъчно, за да отбележим празника.
Ако добавим сини мъниста, ще стане истински амулет за здраве. А ако не държим на суеверията, фантазията ни може да украси дори тази проста мартеничка за ръка с разноцветни мъниста и от разнородни материали.
Следват плетени мартеници гривни, дървени обвити с прежда и т. н.

Най-малките деца могат да направят мартеничка от нарязани бели и червени сламки (нанизват се най-лесно) и не се налага да се използва игла.

Мартеничка за ревер

Те са втори по популярност след мартеничките, които се връзват на ръката. Бързо и лесно могат да се изплетат бяла и червена плитка и да се съединят с конец.

Може също да изрежете различни форми от картон – кръгчета, сърчица и т. н., които да увиете в прежда и отново да съедините.

А децата могат да обвият пръстенчетата от пластмасовите бутилки, халките за пердетата или други подобни подходящи форми.

Разбира се тук класиката е да се направи Пижо и Пенда. И това е въпросът момчето ли е бялото или момичето, според вас?

Мартенички обици и брошки

Те са вече за наистина маниаците на ръчното творчество. Въпреки че аз навремето съм си правила обици само от мека тел, сега можем да отскочим до магазини като “Слънчоглед” и да си набавим всевъзможни закачалки и клипсове. Както и да си тръгнем с някоя безплатна идея или пък комплект дървени обици, червено бяла мраморираща боя, бял и червен моделин или панделки.

Зяпайки офис материалите установих, че могат да се сътворят прекрасни мартеници – обици за няколко минути само от кламер и закачалка за обица. Просто придайте на кламера желаната форма – триъгълник е най-лесно, обвийте с прежда и готово. Ако желаете, разбира се можете да обвиете и самите кламери, като им запазите формата и да потвърдите убеждението на приятелите си, че сте се сраснали с любимия си офис.
Ако си направите две бели и две червени, едноцветните комплекти можете да носите и при други случаи.

Мартеничка сувенир.

Големите мартеници тип Пижо и Пенда, които са изработени от много прежда и са над 10 сантиметра са идеални за окачане на врата, в коридора, на бенджамина. Мартенички сувенир могат да бъдат и всякакви триизмерни щъркелчета и цветчета, които да поставите на бюрото или холната масичка.

Децата могат лесно да изработят мартеничка от дървени шишове, които да се кръстосат и покрият с прежда, като паяжина – става бързо и лесно. И подходящо за подарък на учителката.

Автор: Вергиния Генова

Ръчно правени мартеници – фото поглед

* * *

Мартеници от панделки – семпли и екстравагантни
Мартеници от филц
Всичко за Баба Марта и мартениците

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
петя ( преди 8 години )
защо няма снимки за улеснение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 2 rate down comment
pepi ( преди 10 години )