Меню

Колко време издържат твърдо сварените яйца?

6 февруари 2019 | 09:25 | Илияна Николова
4 от 3 гласа
Добави в любими
Колко време издържат твърдо сварените яйца?

Приготвяне

Твърдо сварените яйца са прекрасен хранителен продукт, подходящ за закуска, обяд, вечеря, за предястие или като част от зеленчуковата ви салата. Обикновено смятаме, че щом са твърдо сварени, значи няма страшно – можем да ги консумираме дълго след като са били термично обработени. Това важи особено около Великден, когато боядисваме много яйца и ги консумираме или подаряваме в разстояние на повече от седмица. Опасно ли е това?

8 любими рецепти с яйца

Колко дълго могат да издържат твърдо сварените яйца?

И другият много съществен въпрос е дали трябва да се охлаждат, за да се удължи срокът им на годност.

Според Американската администрация по храните и лекарствата твърдо сварените яйца могат да бъдат годни за консумация точно една седмица и то само при условие, че са съхранявани в хладилник, пише RealSimple. Това дали са обелени или не няма голямо значение в случая.

Ако държите сварените си яйца извън хладилник, особено в топло помещение, срокът им на годност се скъсява драстично и може да падне под 3-4 дни.

Не се препоръчва замразяването на твърдо сварени яйца, защото текстурата и хранителните им качества се влошават.

В случай че купувате готова салата с яйца, уверете се дали датата на производство и срок на годност отговарят на нормите за безопасност на храните.

Защо яйцата са полезни за децата?

Може ли все пак твърдо сварени яйца да се държат извън хладилник?

Може, но не повече от 2 часа и при умерени температури. През лятото това е непрепоръчително. През останалото време също, но е допустимо.

Снимка: iStock

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай