Меню

5 грешки, които всеки прави при пържене

13 април 2019 | 09:48 | Илияна Николова
4 от 7 гласа
Добави в любими
5 грешки, които всеки прави при пържене

Приготвяне

Правилното пържене изисква някои техники, които помагат храната да бъде приготвена добре, да не е препържена, сурова или прекалено мазна. Каква е тайната на перфектното хрупкаво панирано пиле, лучените кръгчета или златистите пухкави домашни бухтички? Вижте няколко полезни съвета, които ще ви помогнат да приготвяте вкусни пържени лакомства. За да успеете, вижте първо къде, може би, грешите.

Как да готвим пухкав ориз всеки път?

Грешка №1 – пържене на твърде висока температура

За перфектна хрупкава текстура при пържене на месо например, старайте се да поддържате температура на мазнината в съда между 160 и 200 градуса. По-високата температура може бързо да прегори горния слой на храната, а да остави вътрешността недобре сготвена.

Грешка №2 – пържите на прекалено ниска температура

Пърженето на твърде ниска температура също има своите недостатъци. Резултатът е напоена с мазнина храна, продължително стояла в мазнината. По този начин храната губи структурата си и голяма част от хранителната си стойност. Ако пържите месо или тестени изделия, те няма да станат достатъчно хрупкави и сочни.

Грешка №3 – използвате грешната мазнина

Избягвайте мазнини като зехтин или масло от авокадо при пържене, защото въпреки че са полезни иначе, тези масла имат много ниска точка на кипене, съответно започват да горят и отделят вредни вещества много рано и при по-ниска температура на готвене.

Рапичното олио и фъстъченото масло имат висок праг на кипене и са подходящи за целта. Освен това са много полезни.

Храни, които никога не трябва да миете преди готвене

Грешка №4 – пържите голямо количество наведнъж

Няма значение дали пържите бекон, картофи, месни хапки или тестени изделия, важното е да не препълвате тигана или съда, в който пържите. Всяка хапка се нуждае от индивидуално пространство да се сготви напълно. Поставяйте толкова количество, колкото да покрие дъното на съда, не повече.

Грешка №5 – прекалено големи парчета

Точният размер на късовете храна, които пържите, е от значение. Те не трябва да са прекалено големи, защото така ще останат сурови на места, докато в зоната, потопена напълно в мазнината процесът на готвене ще приключи по-бързо. Рискувате да препържите на места, а на други продуктът да остане суров.

Снимка: iStock

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай