Меню

Как да познаем кога една храна е развалена, освен по миризмата

30 април 2019 | 10:01 | Илияна Николова
5 от 2 гласа
Добави в любими
Как да познаем кога една храна е развалена, освен по миризмата

Приготвяне

Не всички храни се развалят по сходен начин. При някои продукти е наистина трудно да се различи кога са в срок на годност и кога е опасно да бъдат консумирани. В повечето случаи видът и миризмата на храната подсказват за нейната годност, но има някои хранителни продукти, които трудно могат да се определят като негодни.

Какво трябва да знаем за тях? Как да разберем кога храната е развалена? Ето за какво да внимавате при различните продукти.

Масло

Може да звучи странно, но маслото също може да се развали. Ако се държи извън хладилник, то има трайност около 2 седмици. Употребата му не е препоръчителна след този срок, тъй като по този начин то е изложено на топлина и светлина, които ускоряват процесите на развитие на бактерии.

Колко време издържат твърдо сварените яйца?

Ако маслото се съхранява в хладилник, трайността му обикновено е около 4 месеца.

Краве мляко

Най-добрият и стар начин за определяне на годността на млякото е миризмата. Когато е развалено, то мирише зле. Ако е пресечено и стои на пластове, това също е сигнал за негодност.

Неживотинско мляко

Соевото, бадемовото и другите подобни алтернативи на животинското мляко, също могат да се развалят. При тях обаче разделянето на пластове обикновено не е проблем. След разклащане те са отново подходящи за консумация. Препоръчително е да не се консумират след десетия ден от приготвянето им, тъй като в тях може да са се размножили бактерии.

Фъстъчено масло

Дори след отварянето на бурканчето и дори при съхранение на стайна температура, фъстъченото масло е годно за консумация с месеци. Отчасти тази способност на фъстъченото масло се дължи на високото съдържание на мазнини и масла, които са природен консервант. Това означава, че повечето бактерии не могат да виреят и да се размножават в него.

Когато все пак се развали, фъстъченото масло бива изложено на оксидация и хидролиза на мазнините в него. Обикновено това се случва заради прекалено дългото му излагане на топлина, светлина, бактерии. Появява се разслояване на пластове, както и промяна във вкуса.

Ориз

Въпреки че оризът е от храните с изключително дълга трайност, което го прави подходящ за съхранение с месеци в шкафа, той все пак проявява признаци на негодност в даден момент. Сред най-податливите на разваляне видове ориз е кафявият. Ако не е сготвен, трайността му е около 6 месеца при съхранение на стайна температура, 1 година при съхранение в хладилник и година и половина при замразяване.

Сготвеният ориз може да издържи не повече от 6 дни.

Червено месо

Най-лесно се разбира кога червеното месо, а и не само то, е развалено – при промяна в цвета му. Потъмняването е признак на загуба на качества на месото, както и потенциално развитие на бактерии. Ако е придружено с неприятна миризма, консумацията му не е препоръчителна, дори след термична обработка.

Грешки в кухнята при приготвянето на пилешко

Птиче месо

При различните птици цветът на месото може да варира от синкаво-бяло, през розово до жълто в зависимост от храненето и индивидуалните особености на вида птица. Случва се птици от един и също вид да имат различия в цвета на месото без то да е развалено. Как тогава да разпознаем негодното птиче месо?

Потъмняването е най-характерният белег на разваленото месо. Появят ли се различни нюанси на собствения цвят на птичето месо, то също е започнало да се разваля.

Риба

Рибата поначало мирише неприятно. Ето защо миризмата невинаги е водещ белег за негодност. Ще познаете прясната риба по нейната лъскавина и еластичност. Очите на рибата също трябва да са прозрачни. Ако са помътнели, това е явен знак за негодност на рибата. Непрясната риба мирише още по-неприятно. Освен това, можете да се ръководите от едно просто правило. Ако сте купили прясна риба от магазина, тя не може да стои охладена повече от 24 часа. След изтичането им или я сгответе, или я изхвърлете.

Снимка: iStock

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
.... ( преди 4 години )
oriz ne konsumiram . a za ostanalite produkti - i fustu4enoto maslo ne obi4am , starata negodna hrana si li4i , ima li luja v ka4estvoto se vijda
отговор Сигнализирай за неуместен коментар