Меню

Къде грешим в приготвянето на картофено пюре

14 юни 2019 | 10:19 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
Къде грешим в приготвянето на картофено пюре

Приготвяне

 

Каква по-вкусна и подходяща гарнитура за почти всяко ястие от картофеното пюре! Вкусно е, подходящо е като добавка към меса, риба, някои салати или като самостоятелно предястие. Пюрето е любимо на много хора по света и е част от кухнята на много народи.

Представете си пухкавия му и мек вкус, галещ небцето, който се постига най-добре благодарение на маслото и млякото, което традиционно рецептите включват.

Ястия, които е по-добре да приготвите с масло

Най-голямото разочарование обаче е резултатът да няма нищо общо с описаното по-горе, а да представлява лепкава смес, съдържаща излишна вода, която се разпада в чинията.

Защо това се случва?

Използвате грешния сорт картофи

Ако използвате неподходящ сорт картофи, пюрето няма да се получи. Много е важно да се подберат точните картофи, за да бъде резултатът феноменален, а вкусът неповторим. Най-общо казано сортовете картофи се делят на нишестени и „восъчни“. Восъчните, като например тези с червеникавите и бели обелки, не са подходящи за пюре. Те абсорбират твърде много вода за сметка на абсорбирането на маслото и млякото. Резултатът е лепкава смес, която не е кремообразна.

Режете картофите на прекалено малки парчета

Може да се сваряват по-лесно и бързо по този начин, но този метод също предразполага към поемане на твърде много вода, което разваля текстурата на пюрето. Съществува и риск от оставане на сурови участъци в картофите, което не е добре за здравето.

12 рецепти за ястия с кайма>>>

Слагате картофите във вряща вода

Често срещана грешка е да се поставят картофите в завряла вече вода. Това може да ги направи твърди, сухи, сурови отвътре и разпадащи се отвън. Винаги слагайте картофите във водата от самото начало.

Не подсолявате водата

Подобно на пастата, картофите също трябва да се варят в леко подсолена вода. Това прави пюрето по-пухкаво и вкусно, защото солта подчертава техните вкусови качества и прави слепването им в пюре по-качествено.

Сварявате картофите твърде много или твърде малко

Прекалено дълго престоялите във врящата вода картофи се разпадат и губят нужната за пюрето текстура. Недостатъчно сготвените пък стоят повехнали, трудно се намачкват и могат да са жилави. Варете ги дотолкова, доколкото при пробождане с вилица тя преминава свободно през целия картоф.

Колко време издържат твърдо сварените яйца?

Добавяте мляко, сметана и масло към картофите директно от хладилника

Ако продуктите за пюрето ви са току-що извадени от хладилника и с тях залеете врелите картофи, това ще наруши процеса на абсорбирането им и свързването на техните молекули с тези на нишестето. Резултатът ще е нехомогенна смес с бучки, която е далеч от кремообразния резултат. Оставете маслото, млякото и сметаната за известно време на стайна температура.

Снимка: iStock

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай