Замесете тесто от водата, оцета, солта, олиото и едното яйце. Месете до шупли – поне 10 минути. Оставете да отпочине тестото 20-30 минути, след което разделете на питки, колкото юмрук всяка. Всяка питка намажете с масло и разпределете три по три за разточване. От три разточете тънка кора, изрежете краищата и я поставете в тавата.

За плънката смесете сиренето – натрошено, изварата, 4 яйца, содата и киселото мляко. Тавата се намазва с разтопено масло или олио и се поставя първата кора. Поръсва се с разтопено масло, с плънка и отново кора.

За да се завърши баницата в чинията от плънката се разбива последното яйце и със сместа се намазва баницата най-отгоре. Поставя се в затоплена фурна за около 35-45 минути и се пече до зарозовяване. След изваждане баницата се загръща с кърпа докато изстине.

Ако баницата е за Бъдни вечер и ще е с късмети – пригответе, надпишете късметите на листчета хартия, загърнете ги във фолио и подредете между пластовете баница, докато я редите. Съобразете броя на късметите с броя на гостите.

Приятни приготовления за празничната нощ!