Цветя

Цветя за по-чист въздух у дома

13.12.2011г. / 23 25ч.
Аз жената
Цветя за по-чист въздух у дома

Има домашни цветя, които се справят отлично с почистването на въздуха у дома. От НАСА са изследвали, кои стайни растения могат да се използват за филтриране на въздуха в космически станции:
Алое вера (Aloe vera) – слънцелюбивото растение пречиства формалдехида и бензена (бензол), които често се използват в препаратите за почистване и боите. Алоето е чудесен избор за кухнята, защото гелът във вътрешността му помага също при порязвания и изгаряния.
Зелена лилия, хлорофитум (Chlorophytum comosum) – бори се с бензена и формалдехида, с въглеродния оксид и ксилол, разтворител, използван за кожа (обувки, мебели), гума и в печатарската индустрия.
Гербер (Gerbera jamesonii) – премахва трихлоретилена, който можете да пренесете в дома си заедно с дрехите от химическо чистене.
Сансевиера (Sansevieria trifasciata „Laurentii“) – най-подходящо е да пречиства въздуха в банята, тъй като се чувства добре при висока влажност и малко светлина.
Сциндапсус (Scindapsus aures) – идеално за гаража, защото пречиства отровните газове, които автомобилът изпуска и след като е с изгасен двигател. Сциндапсусът остава зелен дори и да стои на тъмно.
Хризантема (Chrysantheium morifolium) – освен радост за окото е и полезно за здравето, обича пряката слънчева светлина.
Драцена с червени ръбове на листата (Dracaena marginata) – враг на формалдехида, трихлоретилена и ксилола.
Бенджамин (Ficus benjamina) – подходящ за всекидневната, тъй като пречиства отровни химикали, използвани в дърводелството и обзавеждането.
Азалия (Rhododendron simsii) – поема формалдехида от изолацията и ламината.
Драцена (Dracaena deremensis „Warneckii“) – бори се с отровите в мебелните лакове и други петролни продукти.
Аглоанема (Aglaonema Crispum „Deborah“) – помага за пречистването на редица замърсители на въздуха без да е претенциозно растение.
Бамбукова палма (Chamaedorea sefritzii) – едно от най-добре филтриращите въздуха стайни растения.
Филодендрон (Philodendron oxycardium) – добро е за пречистване на въздуха, но не и ако съжителства с деца и домашни любимци, тъй като листата му са отровни (ако някой реши да ги опита).
Лилия, спатифилум (Spathiphyllum) – оглавява списъка на НАСА по преработване на трите най-често срещани вредни химикали във въздуха – формалдехид, бензен и трихлоретилен. Филтрира и толуена, и ксилола.
По материали от „Mother Nature Network“

Прочетете още:

Коментирай