Цветя

Каланхоето – красивото лекарство

16.01.2012г. / 10 06ч.
Вергиния Генова
Каланхоето – красивото лекарство

Мъчно ви е за цветния свят на лятото или пък търсите разведряващ подарък за приятелка? Разгледайте в цветарницата цъфтящите растения и ще откриете подходящото бижу.
Каланхое е цветето, което ви трябва – с блестящо зелени листа, с кичести съцветия и не на последно място, подходящо е за начинаещи цветари.
Отглежда се в стаята и не става по-високо от метър, но пък цъфти обилно, кичесто е и лековито. В Европа е известно като „дървото на Гьоте“, защото той е открил много от лечебните му свойства.

Защо е подходящо за хора, които не разбират много-много от цветя?
Защото не изисква много грижи. Трябва му светлина, нормална стайна температура около 20°C и умерено поливане. С една дума дори и да не му обръщате много внимание ще оцелее. Наистина няма да цъфти непрекъснато, но пък може да го украсите изкуствено с хартиени цветя.
А ако положите малко повече грижи може да ви цъфти постоянно – трябва само да му симулирате по-къс ден (около 10 ч.), не че зимата денят не е достатъчно къс, но е установено, че при къс ден и много светлина през останалото време се предизвиква по-обилен цъфтеж. А при по-влажна среда по-ускорен растеж. Когато решите да осигурявате на каланхоето по-къс ден, трябва да го захлупвате с нещо, което да не пропуска никаква светлина, като кашон например.
Познати са над 200 различни видове Каланхое. Като домашно лекарство най-често се отглежда каланхое дегремонтиана, затова да кажем няколко думи и за лечебните свойства на това прекрасно растение.
Сокът действа противовъзпалително. Лекува и облекчава една дузина неприятни болести и неразположения като:

Киселини в стомаха. На фона на всички лекарства, които се предлагат на пазара, защо да не опитаме едно листо от каланхоето, което съзерцаваме на прозореца в кухнята и се чувстваме гадно от стомашните киселини. Просто трябва да вземем едно листенце, да го измием и да го дъвчем известно време. Гълтаме сока, а другата кашица изхвърляме. Сокът на каланхоето моментално неутрализира киселините, човек се оригва и получава необходимото облекчение.

Стомашна язва. Ако пък освен стомашни киселини сме се сдобили и с язва, може да пием сок от каланхое три пъти на ден преди хранене и за един-два месеца болките ще отшумят.

Хрема. При хрема се използват цветчетата. Вземат се няколко, намачкват се на кашичка и се напъхват в ноздрите. Полежава се така известно време и до няколко минути носът се отпушва. Е, това ако не звучи като вълшебство! А почти във всяка къща има каланхое.

Синузит. При синузит отново се използва сокът, но разреден с две части преварена вода. Отварата се смръква през ноздрите сутрин и вечер и отново може да получите облекчение.

Проблеми със зърната на млечната жлеза. Получават се при кърмещи майки, зърната на гърдите се напукват, нацепват и боли много неприятно. Ако страдате от това може след всяко кърмене върху зърната да капвате по 2-3 капки сок от каланхое.

Мастит. Ако освен напукване на зърната имате и мастит, тогава може да мажете със сок около зърната и да правите компреси на гърдите.

Каланхоето помага и при гнойни рани, кожни обриви, екземи и други, както и при възпаление на венците и устната кухина.

Каланхоето лекува и много други болести и проблеми, но споменаваме тези му качества, за да имате още една причина да си купите това прекрасно растение.
Хем цъфти, хем лекува. Хем красиво, хем практично.

Прочетете още:

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
mario ( преди 10 години )
До Антоанета : Zdravey, na Kalanhoeto mi izpadaha vsi4ki lista-ostanaha samo stablata:)) Tova normalno li e, po tova vreme na godinata?Blagodarq
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 0 rate down comment
Антоанета ( преди 11 години )
PS Свойствата му са невероятни при изгаряния,хрема,ангина,рани,болки в мускулите и ставите,разширени вени и шипове.А след изгаряне лекувано с каланхое дори не остава белег!Знам с колко лъжи е пълен нета,затова ще си оставя телефона,бих дала нужната информация на всеки ,който се интересува! 0876186909 Бъдете здрави ! Тони
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Антоанета ( преди 11 години )
Каланхоето има наистина вълшебни лечебни свойства!Отглеждам го,приготвям си от него сок,настойка,ползвам пресни листа,дори го замразявам,чудесно е за мн. болежки.Проблемът е , че цветето на снимката не е"дървото на Гьоте",това също е каланхое,но те са над 200вида.Каланхое дегремонтиана е цветето на Гьоте,но е живораждащо,заради детките,които образува по листата си.Достига на височина над метър,има големи месести ,назъбени по крайщата листа с правилна листовидна форма,които от долното страна са изпъстрени в лилаво-кафяви щарки.Цъфтят само дад две годишните растения,а цветът представлява хурка с камбанки в оранджево-розовата гама.!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар