Зелено

Висящите кошници – цвят и настроение

04.05.2012г. / 11 23ч.
Вергиния Генова
Висящите кошници – цвят и настроение

Висящите кошници са прекрасен начин да украсите и малки и големи пространства. Колкото и малък да е балконът ви, винаги ще се намери място за няколко висящи кошници петунии, бегонии или импатиенс. Те са и чудесна украса за беседки, балкони и градини.

Висящите кошници може да се композират на различна височина и с различни растения.
Разбира се най-лесно е с един вид цветя, но ако вече имате опит може да опитате да направите висящи градини и да комбинирате различни видове едногодишни и многогодишни растения.

Кои цветя са подходящи?

Изборът е голям. Като се започне от различните видове каскадни петунии, мушкато и сакъзче, хризантеми, та се стигне до разноцветните циганчета или по научному казано импатиенс, калибрахоа, фуксии, камбанки, копривка, маргаритки, ерика. Има толкова много цветя, които бихме могли да комбинираме и с толкова много имена – в интернет ще ги откриете с латинските имена, но комшийката ще ви ги препоръча с тези, които са популярни в нейния край. В крайна сметка е важно цветята да се хванат и да ви харесват.
Ако имате голямо пространство е най-добре да избирате многогодишни растения или да съчетавате едногодишни с многогодишни, за да не се налага всяка година да садите и композирате. А само да прибавяте нови идеи и цветя.
От многогодишните растения, които правят плътни цветни килими е подходяща аубриетата, както и бегонията, хризантемата, комбинирани с различни видове декоративни бръшляни или хелихризуми, които имат сребристи листа и лесно могат да се съчетаят с всякакви цветове.

Не подценявайте съчетанието между полза, красота и полезност – може да направите и една кошница в комбинация с билки.
Най-добре е да посетите някой разсадник и да си харесате цветя, които според вас си пасват, както и да се консултирате с цветарите.
Единственото, което трябва да прецените, освен да си отиват по цвят и дължина, в една и съща кошница да комбинирате само слънцелюбиви, а в друга по-сенколюбиви растения.

Със сигурност направата на такива висящи градини е предизвикателство, но и експеримент, който не би трябвало да пропускате. Ако не се получи от първи опит, може да пробвате различни комбинации отново и отново.
Когато седите и се наслаждавате на творенията си на чаша ароматно кафе ще разберете, че си е струвало. Красотата може да не ни спаси от войните и бедността, но със сигурност може да ни изтръгне поне за момент от лошото настроение и самосъжаление.

Снимка: Надежда Маринова

Прочетете още:

Коментирай