Зелено

Сложете етикети за срок на годност на цветята и букетите

30.05.2012г. / 10 52ч.
Ивет Лолова
Сложете етикети за срок на годност на цветята и букетите

Крайно време е да сложат дата на производство и срок на годност на цветята!

Сиренето, хлябът, киселото и прясното мляко – всички храни, напитки и подправки имат срок на годност. Промишлените стоки – като бяла и черна техника и обувки – също имат гаранционен срок. Защо тогава цветята и букетите в цветарските магазини да нямат етикет, който да гарантира колко са пресни?!

Едно стръкче астромерия, фрезия, роза, гербер – вървят между 1.50 и 3 лв. Като ви направят букет, сумата ще стигне 10 лв. и ще я надмине. Много модерните напоследък мини букети – „петифлори“ – от френски – petites fleurs – са между 12 и 25 лв. За някои това са малко, за други много пари – с тях ще напазаруват една торба с храна от супермаркета.

Неопитното око на невещия в цветарството купувач лесно може да бъде заблудено и да купи стари цветя. Може да разбере грешката си, когато след няколко часа поднесе букета, който вече е започнал да дава видими признаци на окапване, клюмване и съсухряне. Или в другия случай – цветята ще издържат до началото на празника, но до сутринта ще са започнали да умират.

Естествено, цветята са нетраен продукт, но не е етично да поднесем стар букет. Или да купим два пъти цветя, докато уцелим.

Решението: готовите букети не винаги са пресни, може да са приготвени от 1-2 дни; от друга страна като нищо може да ви пробутат и единичен стрък, престоял незнайно колко време, преди да го вземете. Дори пазаруването в голям цветарски магазин не винаги е залог за прясна стока. Изобщо, оказа се, че да си купиш прясно цвете е въпрос на чист късмет.

Снимка: Ивет Лолова

Прочетете още:

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Ивайло ( преди 11 години )
Ивет Лалова, по голяма глупост не бях чел, явно хал хабер си нямате от цветартство и букети , що не вземете малко да се ограмотите преди да пишете за да не се излагате като последен лаик и да не говорите глупости, вярно е че в интернет пространството всичко може да се напише ама чак пък толкова..............не се излагайте госпожо , първо попитайте как стоят нещата в този бранш а след това говорете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар