Зелено

Знаем ли как да избираме цветя

20.09.2012г. / 11 46ч.
Снежана Проданова
Знаем ли как да избираме цветя

Рожден ден, имен ден, 8-и март, първи учебен ден... празници много – искаме или не.

Съвсем в реда на нещата е с подаръчето, което сме избрали, да поднесем и красив букет, цвете в саксия или просто роза с панделка. Да, но цвете не може да се избере само по усет, яркост на цвета, естетически възгледи, лична философия или с хвърляне на монета. Ето някои малки съвети, които да следвате, за да изберете най-подходящото цвете:

  • Спрете се на място, където изборът и количеството на цветята са по-големи. Ако празникът е след половин час, можете да прескочите притесненията, че цветето ще увехне, докато стигне до щастливеца, и да избирате по красота.
  • В противен случай обаче не се свенете да извадите цветето или букета от каничката с вода и да го разгледате обстойно. Пъпката трябва да е свежа и еластична, крайните венчелистчета трябва да са леко влажни – ако са изсъхнали, не купувайте цветето.
  • Погледнете мястото, където е било изрязано цветето, и го помиришете. Не трябва да е черно, нито да мирише на каквото и да било. От друга страна, пъпката би трябвало да ухае на самото цвете (ако, разбира се, цветето има характерен аромат).
  • Обърнете внимание на зелените листенца, които обгръщат основата на пъпката – те трябва да са свежи, а не увехнали, сбръчкани или разкъсани.

Оказва се, че избирането на подходящото цвете (тук пренебрегваме момента дали сме уцелили правилното цвете с подходящо символистично значение), изисква само да сте по-наблюдателни. Дотук добре. В момента, в който се приберем у дома обаче, осъзнаваме, че сме забравили да попитаме как да се грижим за цветето, за да издържи то възможно най-дълго. Споделяме с вас малко информация за по-често купуваните цветя:

  • Роза. Старателно се отрязват бодлите с остър нож, като се внимава да не се нарани стеблото.
  • Алстромерия. Грижливо се откъсват листенцата от ниската част на стеблото.
  • Хризантема. При съкращаването на стеблото не трябва да се използва нож, а внимателно да се откъсва, за да остане леко рошаво.
  • Лале. Листенцата не се късат, а се отрязват внимателно. Стеблото трябва да се почиства в основата на всяко листо. Не пръскайте пъпката, за да не изгние.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай