Цветя

Пролетно засаждане на цветя

20.03.2007г. / 09 11ч.
Вергиния Генова
Пролетно засаждане на цветя

Март е женски месец и като такъв той е началото, в който се заражда и живота. На нас, почти импулсивно ни се иска да участваме в сътворението. Да засадим градината, дърво, храст или дори само едно цвете в саксия. А как да го направим? Старите цветари и градинари са запознати, за начинаещите на помощ идва Интернет, списанията и магазините.

Ако сме решили да засеем цветя, то можем да закупим такива семена, каквито ни харесват, като се поинтересуваме кога и в каква почва трябва да се отглеждат. Дали можем да ги гледаме в саксия на балкона или е по-добре да се засадят в градина. Обикновено на опаковката на семената е отбелязано най-общо кога се засяват, кога се разсаждат и кога да очакваме да цъфнат. Важно е да се знае дали са едногодишни или многогодишни.

Хубава идея е да засеем в саксии различни видове подправки, така, когато поникнат и се развият, хем ще се радваме на зеленина в кухнята, хем винаги ще имаме свежи подправки под ръка.
Когато засяваме или садим в саксия най-отдолу е добре да поставим малки камъчета и пясък, за да може да се оттича водата и да не става глетава почвата, защото в този случай, ако преполеем цветето то лесно може да изгние.

Но обикновено не ни се чака чак толкова дълго, затова повече предпочитаме да засадим цветя с корени или луковички. Пролет хората купуват градински теменужки, зюмбюли, нарциси, петунии. И естествено рози.
За да засадим цвете, не е нужно кой знае какво – подходяща пръст, тор, пясък, ръкавици и градинарски инструменти. Обикновено на опаковката е описано точно как трябва да се засади. Трябва да се изкопае достатъчно дълбока дупка, да се сложи малко тор, да се постави растението, да се покрие добре с пръст и тор, след което да се полее.

Много хора не четат и затова може да засадят например розата с найлона, в който се продава, :-) което не е никак добре за растението.

Тази пролет може да откриете на пазара различни цветове рози, които са с различно предназначение – бордюрни, катерещи се, храстовидни. Ако желаете да направите арка от рози, желателно е да питате конкретно за катерещи се, тип трендафил. Цените на всички видове варират от 1.50 до 2.50 лв.

Връзка теменужки струва 3.50 лв, луковиците от ириси и фрезии са по 4.20 лв. Като цяло цените варират в зависимост от това, което сте избрали, но спокойно може да разкрасите ежедневието си със съвсем скромна сума.
Винаги, когато гледам огромните жилищни блокове и малкото запустяло тревно място около тях се чудя как ли биха изглеждали, ако всеки жител прекопаеше само 1 кв. м. и засадеше само едно цвете?

Според японците, за да си живял пълноценно е достатъчно да си построил дом, да си създал дете и да си посадил дърво. Какви ли са ценностите според българите?

Вижте фотопоглед

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 8 години )
prekrasno e da ima6 gradina.imam mnogo cvetq i vsqka sutrin si utivam pri tqh i ti dostavq udovolstvie da gi gleda6.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9 rate up comment 1 rate down comment
Янка ( преди 11 години )
Майка ми почина,но в блока и до сега 15год. градинката си остана засадена от нея.Когато се наложи да мина покрай нея,все едно, че съм се видяла с моята майка-Димитра Ат. Петрова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7 rate up comment 0 rate down comment
мима стоева ( преди 11 години )
Живея в скромна къща с моето семейство и смоите цветя.Аз много си ги обичам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 0 rate down comment
Цвети ( преди 11 години )
Привет на всички който обичат цветята Аз нали съм си цвете - постоянно си купувам нови Отскоро живея в жилище с еднаа огромна тераса - решила съм тази година да засадя много цветя - даже вече си купих корен на роза / доно да живее в голямата саксия / А пък тази Баба Марта дано скоро се усмихне че да може да се стоплиме и да се радваме на тази красота
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
temenuchka ( преди 11 години )
Много обичам цветята. Също живея в къща с двор. Голяма част от времето ми минава около храстите и цветята. Това ме прави щастлива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 1 rate down comment
росица ( преди 11 години )
живея в къща с дворче и имам доста цветя. опитвам се да го направя още по-хубаво, но някои растения не искат да виреят при мен.учудвам се на хората които не обръщат внимание на природата. за мен цветята са като част от семейството и се грижа за тях с любов. мисля , че тези които си изхвърлят *** от балкона нямат никакви ценности и не само че не ценят природата но и себе си също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 0 rate down comment
Светлана ( преди 11 години )
Живея в къща с малко дворче и с много цветя. Хората, които обичат цветята, зеленината обичат живота. Дай Боже да се множат тези хора .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Таня ( преди 11 години )
Живея в къща и двора ни е райска градина.Обичам да се грижа за цветята си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
lora ( преди 11 години )
a sporet men e po dobre da se grizi6 za vsiakakvi rastenia ,za6toto te te dariavat s krasotata si,aniakoi i s aromata si.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Milena ( преди 11 години )
Spored men ne trqbva da zasadim samo edno dyrvo,a da se grijim za prirodata kato cqlo,zashtoto tq ni e sazdala i tq shte napravi taka,che edin den da sajalqvame,che sme se rodili.Vseki chovek bi trqbvalo da obicha cvetqta i dyrvetata i da gi vazproizvejda.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар