Харесвате пътешествията, обичате експериментите и искате да съберете в дома си частица от най-различни места по света. Рододендронът може да бъде екзотичната част във вашия двор, където да пийвате с приятели саке, да похапвате суши или да каните гости на чай.

Родом от Япония, рододендронът обича мекия климат, светлината, прохладата и свежия въздух. Въпреки че идва от Изтока, названието си е получил от гръцкото “rhodon” – роза, и “dendron” – дърво, което в превод си е точно розово дърво. Ако някой си е мечтал за роза без бодли, всъщност си е мечтал именно за рододендрон.

Въпреки че зимите у нас стават все по-топли , по-добре е рододендронът да бъде отглеждан в саксия и само лятото да се изнася на шарена сянка в градината, защото добре е да се застраховате от метереологичните изненади. Може да се окаже, че тъкмо когато сте си купили няколко вида кичести рододендрони, ще свие такъв студ, че чак сърцето ще ви заболи. Затова съветът на специалистите е лятото рододендрона да е на двора, а зимата в зимната градина или във всекидневната. Когато е навън, трябва да е защитен от ветровете и от преките слънчеви лъчи. В естествени условия може да го видите в сянката на големи дървета или ако е успял да оцелее на склон, то е на такова място, което не е огрявано през целия ден от слънцето.


Ако изберете да се радвате у дома на този толкова красив и екзотичен храст трябва да знаете, че той никак не е лесен за отглеждане. Изисква внимателно поливане и торене. Предпочита сам да си пийва, колкото му е необходимо от паничка, източно влияние от чайната церемония, най-вероятно. Важно е също така да не го преполивате и когато е на двора, а да поливате в най-отдалечения край на корените. Водата в Япония явно не е варовита, защото рододендронът не обича такава. За предпочитане е да е престояла 24 часа, преди да му я поднесете.


Рододендронът трябва да се тори редовно с течна тор. На пазара продават специална тор за рододендрони. Пресаждането при него също не е толкова просто. Обикновено сме свикнали още щом си купим цвете да го пресадим в нова саксия, но рододендронът предпочита да расте там, където си е бил. Чак когато старата пръст се покрие с мъх и корените започват да изскачат, тогава може да го пресадите в нова, по-голяма саксия, като отново използвате специална пръст за рододендрони. Както виждате, доста капризно цвете, изисква специално внимание и лично отношение, но затова пък се отплаща с невероятни ярки цветове. Той се отглежда от векове в Япония и вече има стотици разновидности и хибриди. Полувечнозелено растение с маслинено зелени листа, дълги 2-3 см и обилни цветове 4-5 см в диаметър. Цъфти края на април, началото на май, но у нас доста по-късно.


На нашия пазар е все още не толкова популярно декоративно растение, но притежателите на рододендрони знаят, че създава невероятно цветна и уютна атмосфера. Когато имаш няколко такива цвята у дома ти се иска да прекарваш много повече време на верандата или в градината, за да се наслаждаваш на спокойствието и хармонията, които рододендронът излъчва.