Родината на това красиво фикусче са Индия, Китай, Югоизточна Азия, Северна Австралия и Филипините.

Името му произхожда от думата benzoin – смолата, получавана от това растение.
Вечнозелено дръвче или храстче, което в природата достига до височина 20 м, а при саксийно отглеждане, при добри грижи, до 4 м. Фикусът има малки листа, с дължина между 5 и 10 см. Крайчето на листата е издължено като капка, защото в природата по този начин по-лесно се оттича водата в периода на мусоните.
Фикусът Бенджамин не понася много ниски температури, през зимата трябва да е 13-15 градуса, а през лятото 15-20 градуса. Светлолюбиво растение, особено пъстролистните форми, но не понася продължително слънчево греене. През горещите дни трябва да се предпазва от силните слънчеви лъчи като се засенчва. При недостатъчна светлина през зимата се образуват слаби изкривени клончета и листата могат да опадат.
Полива се с престояла вода със стайна температура, като се внимава да не се преовлажнява почвата. Пулверизира се често, два-три пъти седмично, тъй като обича високата въздушна влажност.
Пресажда се през пролетта, по-старите растения през две-три години.
Най-лесното размножаване е чрез резници, потопени във вода, докато пуснат коренчета или директно засадени в подходяща почва.
Подхранва се с течна тор за листнодекоративни цветя на 14 дни.
При отглеждането на този фикус е важно правилно да се оформи короната му. От него може да се получи прекрасно щамбово дръвче. При две-три растения засадени в саксията, те могат да се преплетат, за да се получи интересно и красиво стволче. Трябва да се сплитат еднакви на възраст растения, когато достигнат височина около 15 см и след време се врастват в контактната точка. Фиксират се с нишки прежда, които се сменят един път на два месеца, за да не се повреди стволът.
Изящното дръвче е лесно за отглеждане и е подходящо и за дома, и за офиса, като придава неповторим чар и елегантност.