Аспарагусът (плумозус) или както го наричат по народному хората (мъката на художника) е много свежо многогодишно вечнозелено растение. Той е един от тристата разновидности на аспарагуса и е най-популярният от тях, който се отглежда при домашни условия у нас. Роднините му се срещат най-много в Африка и Азия, както и в субтропическите гори на Южна Америка.

Всеки, който си има в къщи такъв вид аспарагус ще потвърди, че той не е капризно растение. Единственото, за което трябва да се следи е поддържането на умерено влажна почва. Да се полива с вода, която е престояла поне един ден и има стайна температура. А през летните месеци да се внимава да не се пресуши и да не се оставя на пряка слънчева светлина. Цъфти с малки нежни бели цветчета.

Аспарагусът обича добре наторена почва и свеж въздух. През периода на растежа пролетно летните месеци е добре температурата да бъде около 20 градуса, а през зимата около 10.

Обикновено се засажда от коренчета. Разделяме старото растение на няколко различни корена, размесваме с тор и рохкава пръст и даваме шанс и свобода за развитието на буйните гриви на няколко нови аспарагуса. Разбира се може да се захване от семена, но за това се изисква много повече време и търпение.

Градинарите препоръчват да се пресажда на всеки 4 години, но пък дори да не спазваме тези предписания ще ни се наложи от време на време да го пресаждаме, защото, за няколко години саксията ще му отеснее.

Всяка пролет е добре да се подрязват старите, изсъхнали и застарели клонки, за да се даде простор на растението да развие нови свежи клончета. Те бързо израстват и могат да достигнат дори до 3-4 м. Затова е хубаво саксията с аспарагуса да се качи на по-високо място, откъдето зелената му грива може да пада спокойно надолу. Ако аспарагусът е болен или страда от липса на влага, то игличките му от свежо зелени придобиват жълто кафяв цвят и почват да се ронят. Определено това са сълзите на аспарагуса по неговата хубава и буйна зелена премяна.

През лятото аспарагусът спокойно може да се отглежда в градината или на балкона, стига да не е подложен пряко на изгарящите слънчеви лъчи. Така той ще ви радва и ще разкрасява ежедневието ви. Може дори да ви вдъхнови да го нарисувате, да аранжирате букети с него или просто да отморявате очите си, гледайки го и мечтаейки за почивка. В този аспект е много подходящо офисно цвете – зеленото кътче за вашия поглед. Свежият облак зеленина. Един поглед и ще сте далече, далече от градската суета.