Цветя

Ивет празнува на Еньовден

23.06.2008г. / 13 28ч.
Ивет Лолова
Ивет празнува на Еньовден

Напоследък името Ивет стана много популярно. Веднага се сещате сигурно за Ивет Лалова – спринтьорка, за Ивет Радулова – актриса, и за Ивет Добромирова – журналистка. А знаете ли нещо повече от това, че думата има френски произход? Според френска енциклопедия ivette (ивет) означава билката Anagalis Arvensis L., позната като огнивче. Тя помага при много болежки, но понеже е силно токсична, се препоръчва лечението да става само под лекарски контрол.

Имате три възможности да изберете имения си ден. Ако сте кръстена на дядо Иван или баба Иванка, сигурно празнувате имения си ден на Ивановден – 6 януари.

В случай, че сте романтична душа, може би ще предпочетете Цветница. Но ако всичко във вас ври и кипи, ако сте огън момиче, тогава със сигурност ще изберете Еньовден – 24 юни – най-виталният и тайнствен празник в годината.

Това е денят на лятното слънцестоене, когато слънцето е в зенита си. На празника се извършват различни обичаи, останали още от предхристиянската епоха и свързани с култа към огъня и слънцето като символи на живота, радостта и здравето.

* * *

Пъстри камбанки цъфтят

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Ивет Дамянова Венецк ( преди 8 години )
Страхотно най-сетне,освен това името Ивет също значи и красива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 0 rate down comment
Ивет ( преди 11 години )
значи аз имам имен ден днес
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Росица ( преди 11 години )
Аз много обичам цветята.Всяко едно цвете е красиво за себе си ,а за мен е щастие да познавам повече от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Милена ( преди 11 години )
Аз по природа съм романтична натура,обичам да ходя на излети и разходки сред природата,но най-голямо удоволствие ми доставя да тръгна рано сутринта на Еньовден,за да си набера хубав и голям букет от билки.Правя си венец от билките и го слагам на главата си,за да съм здрава през цялата година.По този начин се разтоварвам и се зареждам с много положителна енергия.Уважавам този празник и ви съветвам и вас мили дами да правите това,защото аз така се чувствам добре а се надявам,че и при вас ще е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар