Родината на Алое е Африка. Растението има много видове, но най-разстространеното е Алое Вера или още Медицинско алое. Това растение е използвано в билколечението още в началото на първи век от новата ера. За него се споменава в Новия Завет - Йоан 19:39:40 "Дойде също и Никодим... и донесе около сто литри смес от смирна и алой".

Екстрактът от Алое Вера намира широко приложение в козметиката и алтернативната медицина заради неговите лекуващи и облекчаващи свойства.  С него се лекуват изгаряния, порязвания и охлузвания, влиза в състава на различни разкрасяващи продукти. Използва се главно сокът на растението.

Оттглеждане
Тъй като Алое Вера съдържа 95 % вода, то е изключително податливо на измръзване. Ако климатът е топъл и го отглеждате навън, засадете го на слънчево или леко сенчесто място. Почвата трябва да е богата на тор и добре овлажнена.

Ако живеете при умерен климат, най-добре засадете растението в саксия и я поставете близо до прозореца, където слънцето грее най-много. През лятото може да го изнасяте и навън. Интересно е, че то складира голямо количество вода в листата и корените си. През зимата може да ви се стори, че заспива зимен сън и използва много малко влага, затова през този сезон го поливайте по-рядко. Изчакайте докато почвата изсъхне напъно и тогава го полейте с 1-2 чаши вода. През лятото го поддържайте добре напоено с вода, но пак изчакайте да засъхне, преди да го полеете отново.

Растението има широка коренова система. Когато го пресаждате, изберете не дълбока, а широка саксия. Веднъж годишно, през пролетта, го наторявайте. Може да размножите растението, като отделите малък израстък от главното стебло, но също и от семена.

Лечебно приложение
За домашно лечение може да използвате пресен сок /гел/ от листата при малки рани от изгаряне. Ще изпитате облекчение веднага. Също така помага и при опарване от различни растения, например от коприва или одраскване от домашния ви любимец. Когато го използвате вкъщи, просто откъснете един лист, обелете го и намажете раната със сока на растението. Фармацевтичните препарати с алое се използват масово в дерматологията за заличаване на белези. Известно е, че може да се приготви и напитка от Алое Вера, която лекува някои стомашни неразположения. При предозиране може да се появят странични реакции, например урината да се оцвети в червено. Затова аз самата преди да предприема по-продължително лечение, бих се посъветвала с лекар.

Прочетете още:
Магията на Алое Вера
Алое - 4500 г. Доказана целебна мощ!