За тестото:

Загрейте фурната на 180 градуса. В купа смесете брашното, бакпулвера, содата и солта (сухите съставки). Оставете настрана. В друга голяма купа или купата на робота (ако имате) смесете сметаната, портокаловия сок, лимоновия сок и лимоновите корички. Отделно разбийте маслото за около 30 секунди, колкото да стане гладко. Добавете захарта и разбивайте, докато стане пухкава смес за около 3 минути. Разбийте яйцата като ги добавяте едно по едно в купата.

Към получената смес добавете брашното и останалите сухи съставки, заквасената сметана последователно, като миксирате на бавна степен, докато всички съставки се смесят много добре.

В гнездата на формата за печене поставете хартиени формички за кексчета, като във всяка излейте по една лъжица от тестото. Запълвайте ¾ от формичката, защото ще бухне. Тестото се пече в предварително загрята фурна за около 15-17 минути. Охлажда се напълно преди да се украси.

За глазурата:

В голяма купа разбийте маслото, докато стане пухкаво и гладко. Добавете пудрата захар, разбъркайте още. Добавете млякото, лимоновия екстракт, сладкарския оцветител (ако желаете) и разбъркайте много добре. Украсете всяко кексче с глазурата като шприцовате по една пищна розичка отгоре.

За гнездата:

На водна баня разтопете бонбоните като разбърквате непрекъснато, за да не загорят. Сварете и юфката и я смесете с разтопения шоколад. След като се охлади леко с пръсти оформете гнездата върху всяко кексче. В центъра на всяко гнездо добавете по един желиран бонбон или бонбони във формата на яйце за украса.

Идея и снимки: tasteandtellblog.com

Опитайте още: