Меню

Много лесен козунак с ванилия и лимон

23 април 2019 | 10:35 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
4 яйца
200 г захар
3-4 чаши брашно
100 мл олио 
1 чаша прясно мляко
1 кубче жива мая
1 течна ванилия
кората на ½ или 1 лимон в зависимост от вкуса
240 мин

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

Разтворете маята в 2-3 лъжички брашно, забъркани на каша в малко от загрятото мляко. Разтворете останалата захар в топлото мляко, като разбърквате, докато се разтвори напълно. Отделно разбъркайте яйцата с миксер. Може да си отделите единия жълтък за намазване на финала. Към разбърканите яйца добавете лимоновите корички и ванилията, както и 50 мл от олиото. Разбъркайте с миксера. Добавете брашното на части, като разбърквате. Към сместа добавете яйчената смес, както и кашата с маята.

Започнете да месите отначало с лъжица, след това с ръце. Когато тестото започне леко да се отделя само от купата, както и когато спре да лепне по пръстите ви, значи е готово за втасване.

Оставете го да втаса за 30 минути на стайна температура. След това разделете тестото на три малки топки. Разточете всяка от тях в продълговата форма. От трите ленти сплетете плитка, която можете по желание да изпечете в правоъгълна или кръгла форма. Намажете с жълтъка. Поставете козунака в добре намазнена тава за печене. Нека втаса повторно. Печете в загрята на 140-150 градуса фурна за 2 часа.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай