Знаете ли, че...?

Знаете ли, че... Наполеон се страхувал от котки?

Ще ви изненадаме с непознати факти за Наполеон

03.07.2015г. / 16 30ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Наполеон е една от най-противоречивите исторически личности. За него се носят какви ли не легенди. Неговите военни успехи и невероятно странните му характер и поведение предизвикват проучването на личността му и до днес.

Днес в рубриката ни „Знаете ли, че...“ ще ви разкрием няколко изключително интересни и непознати факта за Наполеон Бонапарт.

Знаете ли, че Наполеон е страдал от айлурофобия – страх от котки. Не е можел да се доближи до котка дори на метри.

Известният френски пълководец е известен с твърде ниския си ръст. Истината е, че Наполеон е бил висок почти 170 см – една завидна височина за онези времена. Той е бил висок 168 см, което от днешна гледна точка го прави доста нисък.

Снимка: list25.com

За сравнение средната височина на българския мъж е 176 см.

До това време историята сочи, че на повечето населени места движението е било ориентирано вляво. Според историците, незнайно по каква причина Наполеон изиграва ключова роля в преобръщането на парадигмата.

Свързани статии

Така благодарение на него днес в Европа движението е ориентирано вдясно, освен в Англия.

Друг интересен факт е, че наполеоновата армия първа в света използвала консервирана храна по време на военните действия.

Наполеон носел на врата си малко шишенце с отрова, в случай че изпадне в смъртна опасност. Когато най-накрая му се наложило да я използва през 1814 година, отровата била изгубила действието си поради продължително престояване, което не го убило, а го разболяло тежко.

Коментирай