Знаете ли, че...?

Знаете ли, че... първият президент на Индия взимал 50% от заплатата си?

Или че шампоанът е индийско изобретение!

27.07.2015г. / 10 00ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Индия. С какво свързваме тази страна? Повечето хора се сещат за беднотията, калните улици, Боливудските филми, цветните дрехи, индуизма, будизма, свещените крави.

Е, вярно е, че сме чували доста неща за Индия. Но чували ли сме всичко? Тази страна е изпълнена с доста малко познати факти, с които ще ви запознаем в рубриката ни „Знаете ли, че...?“

Най-развитата пощенска мрежа

Индия разполага с най-голямата пощенска мрежа в света – над 155 000 пощенски офиса. Един офис обслужва средно около 7 175 човека. В Индия разполагат дори с плаващ пощенски офис, намиращ се в езерото Дал, в град Шринагар, Кашмир.

Кумб Мела

Снимка: odeworld.wordpress

Кумб Мела е най-голямото религиозно събиране в света, при което над 75 милиона религиозни поклонници се събират, за да се изкъпят ритуално в свещената река Ганг. През 2011 година събирането било толкова голямо, че се виждало с просто око от космоса!

Най-мокрото населено място в света

Снимка: Dailymail

Моусинрам е малко село, намиращо се в щата Мегхалая. Там падат най-много валежи на квадратен метър. Всъщност, от 1961 година насам никое друго място по света не е било сред поставените рекорди по валежи в целия свят!

Мост със стоманени въжета, дълги колкото обиколката на Земята

Снимка: Wikipedia

За построяването на Бандра Уорли са били необходими стоманени въжета с дължина равна на обиколката на Земята. Отнело общо 25 700 000 човекочаса за производството и монтирането на огромната конструкция, тежаща колкото 50 000 африкански слона.

Това си е истинско архитектурно чудо на инженерната мисъл.

Свързани статии

Най-високото игрище за крикет

В Индия се намира най-високото игрище за крикет на височина 2444 м. Построено е през 1893 година и днес е част от Военното училище на щата Химачал Прадеш, пише scoopwhoop.com.

Шампоанът е индийско изобретение

Шампоанът, който днес цял свят използва, е изобретен в Индия. Разбира се, не в днешния му вид, но генералната концепция за съвременния продукт е взета от индийската иновация в сферата на козметиката.

Индийците първи използвали метода на смесване на различни билки с измиваща цел. Думата „шампоан“ идва от древния език санскрит – „champu“ и означава масажиране, втриване.

Първият президент на Индия взимал 50% от заплатата си

Снимка: Wikipedia

Когато през 1950 година д-р Раджендера Прасад заема поста първи президент на Индия, той решава да взима само половината от месечното си възнаграждение за поста, тъй като смята, че не се нуждае от цялата сума.

Дори към края на 12-годишния си мандат той взима само 25% от заплатата си. Заплатата на тогавашния президент възлизала на 10 000 рупии. Тази сума се равнява на 157 щатски долара днес.

Коментирай